Nu har han kraft i klotet

För 20 år sedan gick Linus Boström som liten pojke till bowlinghallen i Rinkeby. Nu hör han till Finlands landslag och radar upp tävlingssegrar på hög nivå.

En av Finlands bästa. – Jag har jobbat hårt för att komma till den här nivån. I december och januari blev det 250 tävlingsserier plus träningar, säger Linus Boström.

Intervjuplatsen är given. Det är klart vi ska träffas i Ekenäs bowlinghall. Stället är något av hans andra hem sedan flytten från Hangö.

Och under uppväxten i Stockholms förort Rinkeby spenderade han en stor del av fritiden i bowlinghallen där.

Det var så det började.

– Jag var sju eller åtta år då jag första gången gick till bowlinghallen och det var stort för mig. Det var det enda man kunde göra i Rinkeby då, säger nu 27-årige Boström.

Först blev det juniorträningar två gånger i veckan. Sedan var det en av ställets stammisar som fick upp ögonen för honom och såg potential.

Stammisen var finländare och ropade en dag "tule tänne!". Han hade bokat två banor för sig och Linus och satte sig själv på den ena och rökte tobak och visade med en pinne var lärlingen skulle träffa på sin bana.

Resultatet var inte det viktigaste utan att lära sig att träffa rätt. Det var början på en seriösare typ av träning.

Flyttade till Finland

Som elvaåring flyttade Boström till Hangö och till hans lycka fanns det en bowlinghall i staden.

Även här blev han en del av gemenskapen i hallen och njöt både av att bowla och den sociala inramningen.

– I princip for jag direkt från skolan till hallen. Då juniorträningarna slutade på grund av för få deltagare fortsatte jag träna på egen hand sex dagar i veckan.

Han blev allt bättre och började sin tävlingskarriär i Hangö. Nu bor han i Ekenäs och hallen där känns som hemmaplan även om han numera tävlar för Helsingforsklubben Jyrä.

Föregående veckoslut vann han Vintertävlingen som hans gamla klubb Fair Play ordnar.

På andra plats kom en av hans förebilder inom bowling: Pasi Uotila med bland annat VM-guld på meritlistan.

– Med tanke på hur jag mådde var det bra bowlat. Jag kände att jag hade kontroll även om jag hade flunsa. Pasi är den kanske svåraste motståndaren här i Finland så jag är nöjd, säger Boström om sin tredje raka tävlingsseger.

Med i landslaget

Hans insatser gav honom en plats i finska herrlandslagets tolvmanna trupp i januari. Därifrån kan det dröja innan han blir uttagen till tävlingar. Det är till exempel halva truppen som får bowla i EM i Bryssel i år.

Boström hungrar efter sådana erfarenheter, men vet att det kan dröja innan han får chansen.

– En del bowlare har varit i truppen i sex eller sju år innan de fått chansen i en stortävling. Det handlar mycket om vilka spelstyrkor som behövs till laget.

Vad är din styrka?

– Min styrka är säkert kraften i klotet. Jag får det att spinna så hårt att chansen till strike är stor även om jag inte skulle träffa exakt rätt.

Bättre än någonsin

Boström bowlar över hundra tävlingsserier i månaden plus en mängd träningsserier.

En sådan relativt ensidig påfrestning sliter förstås på kroppen och speciellt i fjol drabbades han av skador. Först var det smärtor i armbågen, och sedan en försträckning av triceps.

För två år sedan var det problem med handleden som började värka efter fyra serier.

Nu är allt som det ska. Förutom att bowla håller han sig i form med simning och är optimistisk om sina utvecklingsmöjligheter.

– Nu vet jag att jag är bättre än någonsin. Jag är som hårdast nu, men kan bli bättre. Förra säsongen var min bästa dittills, men den här är nästan redan bättre.

Krävs kyla

Den här säsongen har det blivit tre serier med maxpoängen 300, alltså tolv strikar i rad. I fjol lyckades han med det konststycket åtta gånger, men fäster ingen större vikt vid den bedriften.

Är det viktigast med jämna resultat, försöker jag gissa mig fram, men nej. Boström säger att han i till exempel Vintertävlingen hade serier under 200 poäng och någon över 260.

– Det är minsann inte jämna resultat. Det handlar om att kasta bra vid rätt tillfälle.

Till det behövs tävlingsnerver, en punkt på vilken Boström upplever att han utvecklats på ett betydande sätt de senaste åren.

Han visade prov på kyla då han första gången fick chansen att nå 300 poäng. Då en bowlare första gången når elva strikar i rad är det vanligt att nerverna inte håller och att den tolfte uteblir, men Boström klarade det.

Likväl sticker han inte under stol med att han haft benägenhet att bli onödigt besviken då det gått dåligt och låtit det påverka för mycket. Nu är han bättre på den punkten, men ser rum för förbättring.

– Jag önskar jag hade ett huvud som Peter Strömberg. Han kan le och vara lugn oavsett hur det går i serierna.

Lärt sig läsa banan

En annan sak Boström blivit bättre på och fäst allt större uppmärksamhet vid är att läsa banor.

Varje bana är unik. Friktionen är olika, mängden olja är olika, banprofilen har alltid någon detalj som skiljer den från övriga.

– Fast jag tävlat i 16 år är det inte länge sedan jag lärde mig räkna ut saker utifrån banprofilen. Det finns inte två hallar man kan kasta exakt lika i.

Under åren har han besökt en mångfald hallar. Bowlingsäsongen går från höst till sommar, med en varierande lång sommarpaus från hall till hall.

– Jag kan inte vara utan bowling så länge som en hall är stängd på sommaren. Jag hittar alltid någon som är öppen. Längsta pausen jag haft är på grund av skadan som höll mig borta några veckor.

Även om han hör till landslaget kämpar han med balansen mellan att koncentrera sig helt yrkesmässigt på idrotten och att få ihop levebrödet.

– Bowlandet går bättre nu tack vare min sambo som är ett starkt stöd och följer med på alla tävlingar hon kan. Det betyder mycket.

Vilka tävlingar väntar ännu den här säsongen?

– Vi har en omgång av rankingtävlingarna kvar och så siktar jag mycket på FM. I övrigt blir det flera mindre tävlingar, bland annat en i Rovaniemi i april.

Linus Boström

Ålder: 27 år.

Bor: I Ekenäs.

Jobb: Professionell bowlare, i övrigt arbetssökande.

Bowlingklubb: Jyrä.

Aktuellt: Uttagen till Finlands landslagstrupp i bowling.

Favoritbowlare: Pasi Uotila.

ANDRA LÄSER