Sommarkonserterna blev publiksuccé

Omkring 2 400 personer deltog i Ekenäs sommarkonserter som ordnades under veckoslutet.

Ung förmåga. På lördagskvällens konsert hänförde den unga cellisten Jonathan Roozeman publiken med sin virtuositet.
– På två av tre kvällskonserter var Ekenäs kyrka fullsatt, säger kulturplanerare Sanna Himmelroos på Raseborgs kulturbyrå.
Utöver de avgiftsbelagda konserterna intresserade också de öppna generalrepetitionerna och den tvåspråkiga musikgudstjänsten.
- Vi är glada över den stora publikmängden på öppningskonserten på torsdag eftermiddag. Den är unik eftersom festivalens konstnärliga ledare Jukka-Pekka Saraste själv presenterar de verk som spelas. Det inger i sin tur en trevlig och avslappnad atmosfär där vackra toner klingar i kyrkans fina akustik.
På öppningskonserten spelade även den unga pianovirtuosen Arthur Jussen finalsatsen ur Mozarts pianokonsert nr. 9, som senare på kvällen framfördes i sin helhet.
Temat för årets festival var Framåt. Temat hänvisar till anlitandet av unga musiker för att ge dem erfarenheter från olika professionella evenemang.
- Jag vet av egen erfarenhet att ingenting är så givande och lärorikt för en ung musiker som att sitta bredvid en erfaren och van orkestermusiker, sa Jukka-Pekka Saraste in sin introduktion på söndagens konsert.
ANDRA LÄSER