Nytt damlopp sätter fart på Predium

Det erbjuds ett helt nytt motionslopp för damer nästa år. I juli arrangeras för första gången Predium Ladies Run.

På väg. Fredrik Kevin, Harriet Ulriksson och Ulf Heimberg ser fram mot sommaren 2018 och den första upplagan av Predium Ladies Run,
Även om loppet är nytt är arrangörerna synnerligen rutinerade. Motionsföreningen Topptrim som bland annat införde Raseborgsruset, och som var med om att arrangera Kanonruset startar nu upp ett nytt lopp.
– Det finns egentligen starkt påverkande bakgrundskrafter här. Den första är att Topptrims styrelse beslöt att vi skulle skapa ett nytt evenemang och rent praktiskt kändes det då klokt att göra det i samband med ett redan befintligt arrangemang, säger Ulf Heimberg, vice ordförande för Topptrim.
Och då kommer man in på den andra bakgrundskraften. Företaget Premarin har sedan många år arrangerat Predium-dagen i juli och då den nästa år arrangeras den 14 juli, blir det samtidigt premiär för Predium Ladies Run.
– Det här känns som ett bra steg att ta. Vi vill ju utvidga Predium-dagen och på det här sättet får den ytterligare synlighet och nog hoppas jag att vi kan få det här till ett årligen återkommande evenemang, säger företagaren Fredrik Kevin.

Ny bana

Start och mål finns nere i hamnen och själva rutten går sedan på små vägar och stigar i skogen söder om landsvägen. Rutten blir cirka 7,5 kilometer.
– Den exakta dragningen är ännu inte helt klar, men rutten kommer att vara lämplig för alla åldrar och man skall också kunna ta sig fram där med barnvagn. Vi strävar också efter att hålla en låg deltagaravgift, säger Heimberg.
Själva tävlingsplatsen är också väl vald. På hamnområdet finns nu parkering och annan service att tillgå.
– Det kändes helt rätt att komma hit, och det var egentligen aldrig någon större fråga om saken. Dessutom är det ju ganska lämpligt, eftersom vi tidigare haft lopp i Västerby och inne i Ekenäs att nu pröva på något nytt, säger Harriet Ulriksson, ordförande för Topptrim.

Utbyggt program

Den redan så inarbetade Predium-dagen får därmed ett delvis nytt innehåll till nästa år. Satsningen på motionslopp ligger i tiden.
– Och det känns bra att ha ett lopp för damer, men samtidigt vill vi också ha program för herrarna under tiden. Vi har funderat på att ha olika tävlingar, som till exempel stövelkastning, och så finns förstås Premium-dagens övriga program, säger Ulf Heimberg.
Samtidigt är det ju onekligen litet av en ödets ironi att det nu nästa år arrangeras två lopp för damer inom loppet av en dryg månad. Det finns dock utrymme för båda.
– Vi konkurrerar inte med varandra, men det är svårt att säga något om deltagarintresset i det här skedet. Egentligen vet jag inte om det ens behövs ett exakt deltagarmål, vi får litet se tiden an, säger Harriet Ulriksson.

ANDRA LÄSER