Nu är hon kreativ, inte bara kritisk

Intervju

Efter tio år i den osäkra mediebranschen blev tiden mogen för nya utmaningar för Jenny Paajes.
Av en slump råkade hon få höra om att Luckan i Kyrkslätt söker någon att efterträda verksamhetsledaren Lotta Lindström, som går i pension i sommar.
– Jag tyckte det lät jätteroligt! Här får man vara kreativ och hitta på idéer. Luckan gör så mycket olika saker, från barnteater till integration av flyktingar.
Kontrasten till hennes tidigare jobb som journalist, först på radion och sedan på tidningen Västra Nyland, är ganska stor.
– Jag har länge varit en kritisk person som kommer och ska granska allt. Nu har jag ett positivt och skapande jobb, och folk är jätteglada över det som händer här på Luckan.
Under våren jobbar Paajes deltid, tre dagar i veckan, med att utveckla verksamheten och lära sig allt hon behöver för jobbet. Efter sommaren blir hon verksamhetsledare på heltid.
– Just nu är jag något av ett allt-i-allo. Mest sysslar jag med att skriva ansökningar och planera vår verksamhet tillsammans med de andra som jobbar här.
Den del av Luckans verksamhet som ligger Paajes speciellt varmt om hjärtat är utställningarna. Hon hoppas kunna utveckla Luckan till ett språngbräde för unga, lokala konstnärer.
– Det är inte så lätt för unga med konstnärliga ambitioner att komma in på ett galleri. Jag vill gärna satsa på den biten, för det tror jag är jätteviktigt. Vi måste också bli bättre på att marknadsföra vår utställningsverksamhet.
Till exempel kan det handla om att tydligare markera starten av en ny utställning genom att ordna vernissage.
– Vi måste göra ett stort hallå av att vi har en ny utställning så att folk hittar hit. Till vernissagen kan konstnären bjuda in sina vänner och bekanta. Vi kan bjuda in representanter för kommunen eller för medier, beroende på vem det är som ställer ut. Är det en dagisgrupp som ställer ut bjuder vi in föräldrarna och så vidare.

ANDRA LÄSER