Västis kan bli Finlands bästa lokaltidning – segraren avslöjas nästa vecka

Västra Nyland är en av finalisterna när Finlands bästa lokala medier ska koras.

Juryn anser att Västra Nyland är en tidning med många röster.
31.10.2022 16:25 UPPDATERAD 01.11.2022 07:45
Den 10 november blir det klart om Västra Nyland är en av tidningarna som lägger beslag på titeln Årets lokala medier i Finland. VN har tagit sig till final i klassen som riktar sig till tidningar som utkommer minst två gånger i veckan.
Utöver VN är också Loviisan Sanomat, Nokian Uutiset,  Raahen Seutu, och Syd-Österbotten klara för final. Vinnaren offentliggörs i Joensuu torsdag nästa vecka i samband med Stora tidningsdagen.
– Lokaltidningarnas styrka är att högklassig nyhetsrapportering från den egna orten eller regionen. De tidningar som placerat sig i topp klarar av sin uppgift utmärkt både i print och på webben, säger organisationschef Ilona Hannikainen i ett pressmeddelandef rån Nyhetsmediernas förbund som ordnar tävlingen.
Västra Nylands chefredaktör Marina Holmberg blev jätteglad då hon på måndagseftermiddagen fick höra att tidningen igen gått till final. 
– Jag ser det som ett  bevis på att den lokaljournalistik vi gör uppskattas och håller hög klass. I motiveringarna till nomineringen lyfter man fram att tidningen har många röster och är en tydlig helhet. 
I fjol utsågs Västra Nyland till Läsarens val i tävlingen. År 2020 blev VN tredje i sin klass. VN har även flera gånger utsetts till Finlands bästa lokaltidning och har också lagt beslag på ett flertal andra priser.
Även den bästa lokaltidningen bland tidningar som utkommer en gång i veckan ska premieras och också i det fallet finns fem finalister. Utöver att kora de tre bästa tidningarna i båda klasserna ska även de bästa lokaltidningsartiklarna premieras. 70 tidningar deltar i årets tävling.
Juryn består av journalistikstuderande och finskstuderande vid Jyväskylä universitet samt deras handledare och chefredaktör Mirja Linnemäki och redaktör Hanna Parhaniemi

ANDRA LÄSER