Skådisarnas fotbollstränare

Snart kan skådespelaren Sixten Lundberg lägga till musikalregissör på cv:n. I vår kommer han nämligen att leda 38 ivriga skådespelare på Raseborgs sommarteater.

80-tal på Raseborg. Sixten Lundberg ser fram emot att göra en musikal med musik som han själv har lyssnat på och dansat till på discon.
– De ringde och undrade om jag skulle vara intresserad av jobbet och ganska snabbt bestämde jag mig för att tacka ja, säger Lundberg.
Grottmannen-skådespelaren tar en klunk ur den vita kaffekoppen på bordet framför honom. Nu gäller det att ladda batterierna. I vår kommer han att ha fullt upp med att axla regissörsrollen för Footloose. Musikalen kommer att spelas på Raseborgs sommarteater nästa sommar och det är med iver som Sixten Lundberg berättar om det pågående och kommande arbetet.
– Det fina, men också svåra, med musikaler är att allt ser så lätt ut. Det gäller att få till en helhet där alla danser och sånger fungerar.

Begåvat gäng

Eftersom Footloose är en musikal om ungdomar kommer castingen inte oväntat att bestå av många unga amatörskådespelare. Lundberg skulle ändå gärna kalla dem proffs.
– Många av dem har redan länge sysslat med teater och dans, och flera av dem spelar något instrument. De är riktigt duktiga.
Samtalet med Lundberg glider ofta in på skådespelarna. Det är med värme han talar om dem och det märks att deras positiva energi redan har smittat av sig på honom.
– De är så fulla av glädje att de till och med får mig att börjar dansa. Jag känner mig 25 år yngre.
Hans uppgift är att ta vara på deras energi, men också se till att de inte börjar spela för mycket så att det blir onaturligt.
– Jag är lite som skådespelarnas fotbollstränare. Målet är att se till att det blir ett så bra lag som bara möjligt och då måste alla göra sitt bästa, både de med stora roller och de med mindre. Alla är lika viktiga.
I årets casting finns flera unga talanger och Lundberg hoppas få se dem på teaterscener även i framtiden.

Få till en fungerande helhet

Innan Lundberg kan börja repetera med skådespelarna måste scenerna planeras. De är ett jobb som han gör tillsammans med sitt team bestående av koreograf Jens Walentinsson och dirigent Patricia "Pati" Borgman.
– Dansande och sjungande kan jag ingenting om, så det låter jag dem sköta, skrattar han.
Koreografin har legat i fokus under december och förra veckan anlände noterna. Nu gäller det för teamet att plocka ihop de olika delarna.
– Ett, tu, tre ska en kyrka bli till en gymnastiksal. Då måste vi fundera hur vi gör det bytet, säger han.
I mitten av januari ska arbetet vara klart så att skådespelarna kan börja öva såväl scener som sånger och danser. Det är också då som han på allvar får börja jobba med skådespelarna.
Lundberg har samlat på sig en hel del kunskap under sin skådespelarkarriär. Det tänker han passa på att utnyttja då han sköter regin.
– De gäller att plocka ut de bästa av det regissörerna har lärt mig. Den ryska regissören Kama Ginkas lärde mig mycket om hur man rytmiserar och många andra små knep.
I mars blir arbetet mera intensivt med fler övningar och i juni ska de repetera så gott som varje dag. I början av året kommer Sixten Lundberg därför ännu ha möjlighet att jobba med några andra pjäser vid sidan om och även dra en teatergrupp för barn.

Tung historia

Footloose handlar om en tonåring som flyttar från Chicago till en liten ort där rockmusik och dans är förbjudna. Orsaken är en dödsolycka där fyra ungdomar var inblandade.
– Footloose har en fin dramatik och jag gillar att den har något att säga, säger han.
Musikalen behandlar ett allvarligt tema, men humorn finns också där. Lundberg menar att det behövs en blandning för att skapa en häftig och överraskande show.
– För det är då som teater är som allra bäst.
ANDRA LÄSER