Deras sajt samlar info för livsbanan

Ekenäsbördiga Andreas och Nils Kåll har tillsammans startat Karriären – en webbplats för studerande och arbetare om vilka möjligheter och alternativ studierna och arbetslivet kan erbjuda. Det här gör de genom intervjuer, blogginlägg och podcasts med kända och mindre kända personer.

Projekt.<b> </b>Studerandena Nils och Andreas Kåll har startat Karriären, en guide för studerande och arbetare i hopp om att ge alla en riktning i livet.
Andreas och Nils Kåll från Ekenäs, nu bosatta i Åbo, har grundat en guide för svenskspråkiga studerande och personer i arbetslivet – Karriären. Båda två är studerande; Andreas, 29, är psykologistuderande och Nils, 22, rättsnotarie.
Tanken om att starta en webbplats för att ge riktning i studie- och arbetslivet väcktes då Nils gick i gymnasiet.
– Jag hade fullt upp och var ganska frustrerad under studentexamensperioden. En massa blanketter skulle lämnas in och all information var utspridd. Vi tyckte båda att det borde finnas en plattform som samlar all information, säger Nils.
Andreas säger att målet med webbplatsen är att ge en insikt och klarhet i studie- och arbetslivet.
– Vi gör det här genom att intervjua kända och mindre kända personer för att ge alla en värdefull inblick i vad det i praktiken innebär att studera ett visst ämne och hur arbetslivet verkligen ser ut, säger Andreas.

Underhållande infopaket

Webbplatsen ger bröderna en möjlighet att kombinera Andreas intresse för projekt och Nils intresse för att skriva, fotografera och designa.
– Idén låg på hyllan en stund efter att jag blivit student, men det hela började då vi tillsammans med två andra Ekenäsbor startade föreningen Pro Trivium för två år sedan, säger Nils.
Det är den här föreningen som ligger bakom projektet Karriären. På Karriären publiceras blogginlägg, intervjuer och podcaster. De intervjuar personer med arbetserfarenhet för att ge en så verklighetsbaserad bild på arbetslivet som möjligt.
– Vi vill skapa förebilder och inspirera för att underlätta val av studieinriktning och hjälpa alla att sätta kurs i livet, säger Andreas.
Intervjuerna och podcasterna står de själva för, men vem som helst får gästblogga på Karriaren.fi.

Hur skiljer sig Karriären från exempelvis en studiehandledare?

– Vi satsar på att göra information som annars kan vara ganska torr underhållande. Vi vill föra fram verkliga berättelser och upplevelser och inte endast en inforuta på en skolas webbplats, säger Andreas.

Guide i studie- och arbetslivet

Bröderna Kåll har fått mycket positiv respons. Det finns helt klart en efterfrågan och ett behov av handledning i studierna och arbetslivet.
– Många tycker att det här är en bra grej. Vi är dessutom helt objektiva, vi glorifierar inte någon viss utbildning eller skola, säger Nils.
– Ofta fokuserar man endast på lön och status då det gäller jobb, men vi vill göra det hela så ärligt som möjligt. Vi tar till exempel upp allt som sådana med framgångsrika jobb offrat för att nå toppen, säger Andreas.
Bröderna vill också betona de olika jobbmöjligheterna som studierna kan erbjuda.
– En person som läst till rättsnotarie behöver nödvändigtvis inte bli jurist och alla ekonomer jobbar inte på bank. Det är viktigt att lyfta fram vad studierna i praktiken kan betyda för jobb i framtiden, säger Andreas.
Slagorden bakom Karriären är motivation, inspiration och insikt. Det här är vad Andreas och Nils Kåll hoppas kunna uppnå med deras nätpublikation.
– En synonym till karriär är levnadsbana och det är just det Karriären handlar om. Vi vill ge alla en riktning i livet, såväl i studierna som i arbetet, säger Nils.
ANDRA LÄSER