Tio hundar dog i djurtransport– chauffören döms till ett år villkorligt fängelse

Tio hundar dog i juli i värmeslag under en lastbilstransport till Helsingfors. Chauffören har nu dömts till ett års villkorligt fängelse för grovt djurskyddsbrott.

Johan Holmberg på Skeppsdal family får nu drygt 5000 euro i ersättning. Cooper var en av de hundar som överlevde resan från Tallinn till Helsingfors.
Vera Arhippainenvera.arhippainen@hbl.fi
26.09.2022 17:18 UPPDATERAD 27.09.2022 07:57
Det var i början av juli som en djurtransport med 32 hemlösa hundar slutade i tragedi. I leveransen mellan Moskva och Helsingfors omkom tio hundar till följd av värmeslag. En 24-årig man åtalades för att ha transporterat hundarna till Finland under mycket dåliga förhållanden.
Helsingfors tingsrätt gav på måndagen sin dom. Rätten slår fast att mannen gjort sig skyldig till grovt djurskyddsbrott.

Detta har hänt

Två finska hittedjurshem, Skeppsdal Family i Ingå och Toivo ry på Kimitoön, hade ordnat en gemensam djurtransport för 32 hundar från Moskva till Helsingfors. Det var inte första gången de köpte in hittehundar, och de hade anlitat en välkänd djurskyddsorganisation i Moskva och en etablerad transportfirma som har specialiserat sig på djurtransporter.
Chauffören, den 24-åring som nu dömts för brott, transporterade djuren från Ryssland via Litauen och Estland. Under båtfärden mellan Tallinn och Helsingfors dog sju av hundarna. Det var gränsbevakningen som konstaterade det inträffade. Tre hundar var i så dåligt skick att de måste avlivas vid ankomsten till Finland. De överlevande hundarna fördes omedelbart till djursjukhuset i Vik.

Var medveten om förhållandena i bilen

Chauffören körde hundarna i en mindre lastbil. Bilens luftkonditionering var bristfällig och förhållandena olämpliga för transport av djur.
Den åtalade mannen erkänner brott och överlåter åt tingsrätten att avgöra om det som hänt är straffbart. I rätten yrkar försvaret ändå på att mannen inte har erfarenhet av lastbilar och att han agerat på order av sin arbetsgivare.
Mannen har emellertid ett körkort för djurtransporter.
Helsingfors tingsrätt slår fast att mannen var medveten om att förhållandena i lastbilen var otillräckliga. På uppdrag av arbetsgivaren har han innan avfärd kontrollerat om luftkonditioneringen fungerade och kommit fram till att den inte gjorde det. Mannen har inte reagerat på detta.
Brottet bedöms ha begåtts på ett särskilt grymt sätt eftersom värmeslag orsakat hundarna stort lidande och det varit frågan om en ansenlig mängd lidande djur. Brottet betraktas även som grovt eftersom det rör sig om yrkesmässig transport av djur, där föraren hade särskild utbildning i djurtransporter.

Ett år villkorligt fängelse

Den 24-årige mannen döms till ett år villkorligt fängelse. 
Dessutom ska han betala en ersättning på 5 804 euro till Skeppsdal Family och 9 047 euro till Toivo ry.

ANDRA LÄSER