Självmål!

Juha Sipiläs regering har sänkt skatterna till förtret för vänsterpartierna och De gröna, vilka ser landets välstånd i den offentliga sektorns storlek.

Målvaktsmissar, "tavlor" eller dundertabbar har dominerat fotbollssnacket den senaste veckan. Den största tavlan gjorde Liverpools målvakt Loris Karius, som kastade bollen på Karim Benzemas, Real Madrid, utsträckta ben så att den sakta rullade in i eget mål. Frågan är om inte SDP och Antti Rinne gör liknande självmål med alla löften om "ett bättre liv" inför riksdagsvalet 2019. Det mest konkreta löftet är 100 euro mera i handen till alla pensionärer med en pension under 1 400 euro.

I och för sig ett bra förslag, då en större pension sannolikt minskar behovet av utkomststöd och bostadsbidrag. 50 000 personer skulle få det bättre. Men finansieringen! Rinne säger att förhöjningen kostar 540 miljoner euro. Små pengar, frimärkskassan i den offentliga ekonomin, kan någon tänka. En ekonom som jobbar med arbetspensioner beräknar emellertid kostnaden till 900 miljoner euro per år och förutspår högre pensionsavgifter för de yrkesverksamma (HS 4.5). Alltså en inkomstöverföring från de som arbetar till pensionärerna. Ajabaja, Antti Rinne, vad säger SDP:s ögonsten, de fackligt anslutna?

SDP planerar att betala "det bättre livet" med att höja skatterna, vänsterpartiernas universalmedicin för ökad välfärd, framgår det av massmedierna. Men, men det minskar köpkraften, en av hörnstenarna i fackets ekonomiska intressebevakning. Och lägre köpkraft minskar efterfrågan, vilket leder till färre investeringar och försämrad sysselsättning. Finland ligger på fjärde högsta plats i västvärldens (OECD:s) skatteliga, efter Danmark, Frankrike och Belgien (HS 24.11.2017). En placering som Finlands herrlandslag i fotboll skulle vara stolt över, men ingen merit för någon regering. Juha Sipiläs regering har sänkt skatterna till förtret för vänsterpartierna och De gröna, vilka ser landets välstånd i den offentliga sektorns storlek. Gallupresultat visar emellertid att 70 procent av Finlands folk är tillfreds med sin ekonomi och med den förbättrade sysselsättningen. En utmaning för SDP och Rinne.

Jutta Urpilainen berättar i HBL (27.5) att en ledare i SDP är ensam. Så är också en målvakt och han eller hon har inte "råd" att göra misstag. Ett enda misstag kan betyda att laget förlorar matchen. SDP är trängt, såsom socialdemokratin överlag i Europa. Antti Rinne måste ta risker. Ledaren lovar större pensioner, modell Ryssland inför viktiga val. Han vänder sig till pensionärerna och förlitar sig på att de fackligt anställda röstar "rätt". Självmål?

Tidigare verksamhetsledaren Lasse Lindman vid Nylands svenska landskapsförbund berättade en gång en sann historia om fotbollslaget Lovisa Tor. Laget spelade en tät match och i en trängd situation gör en av Lovisa Tors spelare självmål. Lagkamraterna tittar långt på honom. Han säger snabbt: – Ja' va' tvungen ti' gör' e.

Kanske det är lika för SDP och Antti Rinne?

ANDRA LÄSER