Nya tomter i Dönsby West trots tysta tider

Tomter Tomtförsäljningen har gått trögt både för privata markägare och staden. I Dönsby West tror man ändå på bättre tider trots att inga hus ännu byggts på området.

Större tomturval. Bostadsområdet Dönsby West har i vår byggts ut med Fornstrandsgatan som syns bakom markägarna Rainer Johansson och Ulf Wikman.
12.05.2016 08:00
Nyligen blev arbetena på Fornstrandsgatan klara, vilket innebär att tolv nya tomter kommit till försäljning i Dönsby West. Från tidigare finns femton tomter längs med Fältspatsgatan som byggdes 2014.
Försäljningstakten har inte varit hisnande och området väntar fortfarande på sitt första hus. Första tomten såldes sommaren 2014, en andra i våras. Ytterligare en tredje tomt är reserverad.
– Det är klart att försäljningen går trögare när det är osäkra tider. Det kan vara svårt för köparna att få finansiering, säger markägarna Rainer Johansson och Ulf Wikman.
De tror ändå på att försäljningstakten nu håller på att trappas upp. Trafiken på webbsajten har varit livlig och det verkar finnas ett intresse för området och ett behov av tomtmark.

Inte en prisfråga

I sin helhet är det cirka 50 hektar stora Dönsby West-området planerat för 450 småhus och omkring 1 000 invånare.
Tomternas storlek ligger mellan 1 100 och 1 500 kvadratmeter och priserna mellan 35 000 och 53 000 euro. Att sänka priserna för att den vägen försöka liva upp försäljningen har inte varit aktuellt. Tomtpriset utgör en liten del av byggkostnaderna och har enligt markägarna inte varit det som stoppat upp försäljningen.
– Områdets dyraste tomt är redan såld.
Efter att planeringen efter vissa om och men kom i gång 2008 har Dönsby West manglats igenom många olika myndigheter och instanser. I ett skede försökte ägarna också sälja området till staden.
– Processen har varit jobbigare än vi ursprungligen hade kunnat tänka oss, men vi tror fortsättningsvis på projektet, säger Ulf Wikman.
Den bergiga terrängen gör enligt markägarna tomterna speciella. Läget beskriver man som både naturnära och centralt.

Barnrabatt i Fiskars

I Fiskars provar man på en ny giv för att få fart på försäljningen av bruksbolagets tomter. Fram till den sista september i år erhåller köpare en rabatt på 5 procent för varje barn fött 2008 eller senare som ingår i familjen. Köpet är förknippat med ett byggnadsvillkor på fyra år.
– Vi vill genom kampanjen upprätthålla och gärna öka invånarantalet i bruket och på det sättet förhoppningsvis också rädda skolan, säger marknadsföringskoordinator Elisabeth Blomqvist.
Kampanjen har nyligen inletts och det är än så länge för tidigt att säga något om resultatet. Marknadsföringen fortsätter under våren med evenemanget Hem i Fiskars som ordnas den 21 maj. Då erbjuds besökarna bland annat guidade bussrundturer under vilka man kan titta på tomterna och bekanta sig med ett av de ekohus som byggts i Skomakarbacken.

Lugnt hos staden

Går försäljningen trögt för privata markägare gäller samma sak för staden.
Under fjolåret gav Raseborg ut sammanlagt tio bostadstomter. I år har man så här långt sålt tre bostadstomter.
– Förfrågningar på lediga tomter kommer då och då, men allmänt sett är det nog ganska lugnt, säger tomtsekreterare Sonja Grönqvist.

ANDRA LÄSER