Etnokult ordnar finskt mästerskap för gatumusikanter i Ekenäs i sommar

FM för gatumusikanter återuppväcks och genomförs i sommar i samband med festivalen Gamla stan lever i augusti. Både trubadurer och grupper kan delta och publiken röstar fram finalisterna. 

Trubadurer av olika slag kan ses i Ekenäs under FM för gatumusikanter i augusti.
17.02.2023 19:08 UPPDATERAD 18.02.2023 10:07
Mästerskapet för gatumusikanter ordnas den 5 augusti på ett tiotal platser runtom i Gamla stan. Platserna är utmärkta på förhand och finns på kartor som produceras för dagen och delas ut till besökare. Varje musikant uppträder med 3-4 stycken på en plats och flyttar sig sedan till nästa, så att det blir rotation på musikanterna.
Publiken kan påverka vem av deltagarna som går till final genom att rösta på sin favorit. En jury korar segraren, som får ett diplom och en inbjudan att uppträda på Gamla stan lever-evenemanget nästa år.
Tävlingen ordnas av föreningarna Etnokult och Gamla stan i Ekenäs. FM för gatumusikanter har tidigare ordnats i samband med festivalen Faces, som Etnokult ordnar, men vaknar nu till liv i ny skepnad. I framtiden hoppas arrangörerna att evenemanget blir årligen återkommande. Redan nästa år vill man få in en nordisk dimension i tävlingen genom att bjuda in nordiska deltagare.
– Så här vill vi också befrämja och bygga upp ett förstärkt Nordiskt samarbete, som understryker ett fredligt och folkligt samarbete här i norr – något som fått en helt ny betydelse i dessa så militärdominerade stämningar, säger Etnokults ordförande Börje Mattsson.

ANDRA LÄSER