Raseborgs chefsläkare om coronasiffrorna: "Det visar hur snabbt situationen kan ändra"

25 personer har smittats av coronaviruset i Raseborg den senaste tiden. Det är en klar ökning jämfört med hur det var för ett par veckor sedan.

25 personer har smittats av coronaviruset i Raseborg under de två senaste veckorna.
På tisdagen presenterade Raseborgs stad coronavirustatistiken för de två senaste veckorna. 25 personer i Raseborg har smittats av viruset under veckorna 13–14. Incidensen, alltså antalet coronafall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, är 91. Det kan jämföras med att incidensen är 105,7 i hela Finland.
– Coronasituationen i Nyland och i Finland är nu något bättre, men i Raseborg ser de två senaste veckorna inte bra ut. Vi har haft 25 nya positiva fall de senaste två veckorna. Två veckor innan det hade vi bara tre nya fall och en mycket lugn situation. Det här visar hur snabbt situationen kan ändra, säger chefsläkare Tove Wide i stadens pressmeddelande.
Tove Wide säger att de två senaste veckorna i Raseborg inte ser bra ut.
Hon konstaterar också att 2,7 procent av raseborgarna har testat sig för coronaviruset under de två senaste veckorna. Andelen positiva testsvar är 3,4 procent. Staden skriver att det är aningen över siffran för hela landet. För några veckor sedan var motsvarande andel i Raseborg 0,55 procent.
I pressmeddelandet lyfter staden också fram att det har förekommit fyra skolexponeringar under senaste veckorna. Dessutom påtalar Wide att barn och unga i åldern 10–20 år samt unga vuxna i åldern 20–40 år dominerar de positiva fallen i Raseborg just nu. Någonting VN skrev om redan i går.

Staden ändrar riktlinje

I sitt pressmeddelande skriver staden också att det sker en ändring i kommunikationen om coronaviruset. I fortsättningen kommer staden endast att informera om coronavirusfall där exponerade inte kan spåras. Det bestämde stadens beredskapsgrupp på sitt möte i dag.
Tidigare har staden informerat om exponeringar i sina egna enheter och i samband med fall där alla exponerade inte med säkerhet kunnat spåras.
Staden presenterar också färsk statistik för hur coronavirusvaccineringen framskrider. Just nu är 28 procent av stadens befolkning vaccinerad. När det gäller över 70 år gamla medborgare är 95 procent vaccinerade. Staden påminner även om att det finns information om vaccineringen på stadens webbsida.
Just nu har personer födda 1957–1961 vaccinationstur. Riskgruppernas vaccination fortsätter enligt tidigare instruktioner. Anvisningarna hittas på stadens webbsida.
ANDRA LÄSER