Två fastigheter på paradplatser har nya ägare

Det Lydmanska huset vid Rådhustorget i Ekenäs har fått nya ägare. Också fastigheten i hörnet av Norra Strandgatan och Långgatan där restaurang Ada verkade har sålts.

I vår. Fastighetens nya ägare, Daniel Berger, hoppas öppna sin bistroinspirerade Restaurang Höijers redan i vår.
På en av stadens paradplatser vid Rådhustorget i Ekenäs står ett gediget stenhus som dessvärre varit i ganska fritt förfall de senaste åren.
Men nu ska den eran ta slut.
Det så kallade Lydmanska huset, där bland annat Varuboden och Pentik verkat, har nämligen köpts av fastighetsbolaget Pilviken Oy Ab. Bolaget ägs av Arthur Aminoff och Philip Aminoff.
– Det stämmer. Jag och min brors familj har köpt fastigheten, säger Arthur Aminoff, som är antikhandlare och äger Galerie Donner i Helsingfors.
Deras avsikt är att renovera huset till sin forna glans.
– Det har varit ett fantastiskt hus men det har farit illa. Huset har konditionsgranskats och nu pågår en byggnadshistorisk undersökning. Vi har bland annat tagit stickprov i golv och tak. Golven har höjts med 19 centimeter och taken sänkts med 30–40 centimeter, säger Arthur Aminoff.
Det finns skivor på skivor invändigt och det gamla stenhuset har fogats samman med den nyare delen på ett sätt som inte varit bra för det gamla stenhuset, beskriver han.
– Den nya delen byggdes 1989 och byggnaden är helt slut.
Huruvida marketdelen rivs återstår att se.

Från trä till sten

På platsen för den Lydmanska stenvillan stod tidigare ett hus i trä. Det förstördes i en brand 1879.
– Konsul Lydman som ägde fastigheten beslöt då att bygga ett nytt hus i sten.
Stenhuset är ritat av arkitekt Constantin Kiseleff som även ritat Seminariet samt det gamla brandtornet på Slottsbacken.
– Kiseleff hade ritningarna klara 1880 och 1881 stod huset klart, året därpå rappades det, säger Arthur Aminoff.
Snabba ryck med andra ord. Nu ämnar man gå varsamt fram och exakt vad huset ska hysa då det är färdigrenoverat vet man ännu inte.
– Då det byggdes fanns det tre bostäder, en butik och i källaren en restaurang som kallades Gropen. Butiken som fanns i huset var Ekenäs spritförsäljning. Spritförsäljning blir det nog inte nu, men vi filar på konceptet för huset.

Nytt liv i Ada

Fastigheten där restaurang Ada verkade för några år sedan, i hörnet av Norra Strandgatan och Långgatan i Ekenäs, har också en ny ägare.
Daniel Berger köpte fastigheten av Outi Ratia och Robert Basford för 620 000 euro för ett under bildning varande bolags räkning. Fastighetens areal är 1 205 kvadratmeter och bebyggd med bostadshus utöver restaurangbyggnaden.
– Jag kommer öppna en restaurang redan i vår, Restaurang Höijers, säger Daniel Berger, som är utbildad kock och jobbar som kock vid Nylands brigad.
Restaurangbyggnaden är i jättefint skick säger han, inte mycket behöver göras där. Litet arbeten på gården väntar dock innan stället öppnar.
– Exakt när är öppet, men jag hoppas vi kan dricka vin i trädgården under äppelträden då de blommar.

"Finns plats"

Daniel Berger kommer satsa på ett bistrokoncept – det är modernt och ligger i tiden. Att det finns flera restauranger i närheten – och ytterligare en planeras byggas av Tom Nylunds företag Opportunito där nattklubben Number one fanns – stör inte Daniel Berger.
– Det finns nog plats för oss alla, bortsett från att jag gärna skulle se att någon etablerade sig längs Kungsgatan. Den håller ju helt på att dö ut.
Restaurang Höijers ska vara öppen året runt, vintertid dock färre dagar i veckan än under sommaren.
– Jag kommer också att satsa på underhållning i form av trubadurer, inget skrikigt, utan sådan musik som passar för både äldre och yngre.
Att driva en egen restaurang har länge varit Daniel Bergers dröm:
– Ända sedan barnsben då mamma drev en restaurang som också hette Höijers.

ANDRA LÄSER