THL: Karantänstiden kan förkortas till fem dygn – över 50 000 fall på en vecka

Institutet för hälsa och välfärd meddelar att karantänstiden i fortsättningen kan förkortas till fem dygn.

Otto Helve, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd. Arkivbild.

På torsdagen meddelar Institutet för hälsa och välfärd (THL) att institutet kommer att ändra sin karantänsrekommendation. Tidigare har den varit 10 dagar, men nu kommer den att vara 5–10 dagar. Bakgrunden är att institutet anser att omikronvariantens sjukdomsbild jämfört med de tidigare varianterna är annorlunda och därmed är inte längre karantänsperioder lika motiverade som tidigare.

– Det innebär alltså att den ansvariga smittskyddsläkaren i fortsättningen kan fatta beslut om en kortare karantän om läkaren anser att det är möjligt, säger THL:s överläkare Otto Helve i samband med torsdagsförmiddagens presskonferens.

På samma gång meddelade också institutet att drygt 53 600 nya coronavirusfall har registrerats i Finland den senaste veckan (3.1–9.1). En vecka tidigare (27.12–2.1) var motsvarande siffra cirka 42 100.

Otto Helve påpekade dock att det är svårt att säga hur stort mörkertalet är när det gäller smittsiffrorna i och med att testkapaciteten är överbelastad.

Institutet meddelade också att sammanlagt 1 688 finländare till och med i går har dött på grund av coronaviruset sedan pandemin bröt ut för drygt två år sedan. 140 personer har dött mellan den 29 december i fjol och den 12 januari. 78 procent av dem var över 70 år.

Dessutom har 88,0 procent av finländarna som har fyllt tolv år fått en vaccindos, 84,3 procent har fått två doser och 32,9 procent har fått tre doser.

Institutet uppgav också att 311 personer vårdades på specialsjukvårdens avdelningar i går. 59 personer fick intensivvård. Den 5 januari vårdades 239 personer på specialsjukvårdens avdelningar.

ANDRA LÄSER