Museet utreder ett notmysterium

Vem var Emelie Björnstjerna? Hur hörde hon ihop med Magnus och Axel Rappe? Och vad gjorde hon i Ekenäs?

Svårtytt. Namnet som står på många av noterna är svårtytt, men Kiti Karvonen antar att det står Emelie Björnstjerna.
Det är frågor som Kiti Karvonen vid Västra Nylands landskapsmuseum får tampas med efter ett ovanligt fynd i medborgarinstitutet i Raseborg. Det var då Svetlana Skryabina praktiserade på MBI och fick i uppdrag att gå igenom alla gåvor som musikskolan fått de senaste åren som hon upptäckte något ovanligt i en av lådorna.
– När arbetet i Ekenäs var nästan färdigt fanns det bara kvar en stor kartonglåda. Där hittade jag noterna som bevisligen var gamla och sällsynta, berättar Skryabina.
– Först och främst var det papperskvalitet och tryckteknik som fick mig att inse att det var något extra med noterna. Tidigare gjordes papper med tillägg av textillump och sådant papper är slitstarkare än modernt papper. Som tryckteknik användes "högtryck" och man kan tydligt märka små fördjupningar på kanterna av musiktexten.

Spännande och sorgset

Utöver tryckttekniska detaljer noterade Skryabina också namnen på de musikförläggare som stod på noterna.
– Det var personer som påbörjade sin förlagsverksamhet i slutet av 1700-talet. Men utgivningsdatum brukade sällan indikeras på noternas titelsida. Man kan nästan alltid hitta ett plåtnummer som står på varje sidas nedre del. Tack vare numret kan man hitta utgivningsdatum om man har tillgång till musikförlagens kataloger.
Det hade inte Skryabina, så hon använde databaser på nätet och fastställde ungefärliga datum.
– Det kändes både spännande och sorgset att hitta noterna. Jag blev ledsen för att jag hade begränsad tid, jag hade bara en vecka för att beskriva noterna, fast sådant arbete kräver ibland mycket tid. En bibliograf är ju som en forskare. Han har uppslagsverk, ordböcker och annan referenslitteratur till sitt förfogande. Han arbetar sakta men noga.
Hon är själv utbildad bibliograf och har arbetat främst med katalogisering. Hon har bland annat arbetat vid S:t Petersburgs Filharmonias musikbibliotek, en erfarenhet som bidrog till att hon fick praktikplatsen på MBI. Praktiken hörde till studierna vid Lärkkulla, där Skryabina gick då hon kom till Finland.

Gift Rappe?

En del av noterna är tryck av "Musikaliskt tidsfördriv", som var en tidskrift som utgavs i Stockholm åren 1789–1834. De noter som finns bland de upphittade noterna har årtal mellan 1803 och 1827.
På många av noterna återfinns namnet Emelie Björnstjerna och en del av de inbundna notböckerna har initialerna E.B. på pärmen. Magnus Rappe och Axel Rappe är andra namn som förekommer på flera av noterna. Hur de här människorna hänger ihop med musikskolan och hur noterna har kommit till Ekenäs är höljt i dunkel.
– Det är ett mysterium som jag gärna skulle få mera tid att sätta min in i, säger Kiti Karvonen.
– Eventuellt har det funnits någon med samma efternamn som jobbat på biblioteket. Kanske den personen har noterna till MBI.
På en av noterna finns namnet Emelie Rappe, så en teori är att Emelie gifte sig med Magnus eller Axel.
– Det skulle förklara varför noterna är tillsammans i samma helhet. Men här är många mappar med noter för olika instrument, och jag vet inte hur de hör ihop. Kanske Emelie var musiklärarinna? säger Karvonen.
Att få reda på mer om personerna är viktigt för museet.
– Vi samlar bara sådant material som har någon anknytning till Västnyland. Om de här personerna inte har det så kommer vi att fråga om till exempel Sibelius-Akademien eller något annat museum är intresserat av noterna, säger Karvonen.
Om någon vet något mer om Emelie, Magnus och Axel är de välkomna att kontakta landskapsmuseet och berätta vad de vet.
Rättad 31.8.2018 kl. 9.25: Svetlana Skryabina är utbildad bibliograf.

ANDRA LÄSER