Skogen är framtidens gröna guld

Skogen är fortfarande en av vårt lands viktigaste naturresurser. I framtiden blir det allt viktigare att utveckla förnybara och hållbara produkter samt att sälja kunskap.

Skogen är viktig. Emma Nordlund har skogen runt husknuten, och säger att det är en viktig miljö för henne. Elin Strandberg får följa en virtuell skogsavverkning.
29.11.2017 09:00 UPPDATERAD 28.11.2017 10:55
– Skogen är viktig för mig. Jag motionerar hellre i skogen än bland bebyggelse.
Det säger Hanna Blomqvist från Hangö högstadium.
– Jag tycker också om att vistas i skogen; skogen betyder lugn och ro, säger Hannas klasskamrat Elin Strandberg.
– Det är viktigt att inte skövla skogen och att värna om djuren som bor där, inflikar Emma Nordlund.

Interaktiv info

Alla tre flickor går i nionde klass och är på besök i bussen Bioaikarekka tillsammans med biologilärare Alex Holmberg. På plats är också kollegan Marjo Enberg och hennes elever från finska högstadiet.
Eleverna får en mängd info om vårt lands traditionellt viktigaste naturresurs, med fokus på framtiden.
Många av informationsställena bjuder på möjlighet till interaktivitet, bland annat testar de här flickorna på virtuell avverkning, där de med hjälp av glasögon får flyga helikopter över en skog.

Förnybar resurs

Finska forstföreningen står bakom arrangemangen med bussen som turnerar omkring i Finland.
Nyland är ett av de sista områdena den besöker, och i Hangö stannar den två dagar. I den 20 meter långa och 8 meter breda bussen får eleverna stifta bekantskap bland annat med de senaste rönen inom biokemi, forskning samt nya produkter som kan framställas av trä.
– Visst kan man ännu kalla skogen för Finlands gröna guld, säger skogsinspiratör Darja Heikkilä, som guidar eleverna runt i bussen.
– I dagens läge utgör vår know-how en allt viktigare skogsexportprodukt, säger hon.

Inspirationsturné

Målet med turnén är också att inspirerar högstadie- och gymnasieelever att intressera sig för skogen som en framtida hållbar resurs eller som ett alternativ inom framtida studier.
I taket löper en tidslinje över viktiga milstolpar i den finska skogsindustrins historia.
– En av de tidiga viktiga händelserna är från 1886, då lagen påbjöd att det skall planteras ny skog i stället för den som avverkas, säger Heikkilä.