Klotter, Nato, vård och handboll – det är stommen i Västispodden den här veckan

Västispodden rör sig den här gången från klotter på en rysk begravningsplats i Kyrkslätt och ett finländskt Natomedlemskap till vårdfrågor, kollektivavtal och handbollens finalmatcher.

Johanna Lemström och Mira Strandberg guidar i veckans avsnitt av Västispodden er genom den senaste veckan.

Veckorna går fort nu och mycket händer i städerna och kommunerna på VN:s bevakningsområde. Mira Strandberg och Johanna Lemström guidar i veckans avsnitt av Västispodden er genom den senaste veckan.

– Det är ju historiska tider vi lever i på många sätt med hela krigsläget och nu Nato. Rysslands närvaro har den här veckan gjort sig påmind också lokalt, genom ett fall av skadegörelse som polisen ville ha tips på i början av veckan. Någon hade klottrat bokstaven Z, som kommit att bli en symbol för stöd för kriget, på den ryska begravningsplatsen som finns i Kyrkslätt, säger Mira Strandberg.

Vad Nato beträffar tog Finland ju ytterligare ett steg mot en anslutning till försvarsalliansen Nato i går. I ett gemensamt uttalande säger presidenten och statsministern att Finland utan dröjsmål bör söka om medlemskap i Nato.

– Nato är ju inte obekant i Västnyland, Nylands brigad i Dragsvik har redan länge haft gemensamma övningar med Nato. Det ska bli intressant att se vad ett medlemskap kan betyda för Nylands brigad, säger Johanna Lemström.

Podden tar också en sväng in i vårdsektorn – både vad gäller vård på lokal nivå och på välfärdsområdesnivå, samt vad beträffar de pågående kollektivavtalsförhandlingarna.

Vi knyter ihop säcken för den här veckan i Karis:

– Det är ju en spännande helg på kommande med handbollsfinal i Karis, säger Mira Strandberg.

– Det är det, fast det avgörs inte ännu i morgon lördag, det krävs tre segrar för att ta hem handbollsguldet och hittills står det 1–1 mellan BK-46 och Dicken. Vi håller givetvis tummarna för de rödvitrandiga, säger Johanna Lemström.

Här kan du lyssna på veckans avsnitt av Västispodden

ANDRA LÄSER