Regeringen föreslår: Restaurangerna ska hålla stängt i tre veckor till

Den pågående restaurangstängningen ska fortsätta fram till den 18 april i stället för till den 28 mars.

Restaurangerna i stora delar av landet får för tillfället endast sälja hämtmat till sina kunder.
SPT
23.03.2021 07:46 UPPDATERAD 23.03.2021 16:58
Regeringen vill se att den aktuella restaurangstängningen ska pågå tre veckor längre än planerat. Det är resultatet av de förhandlingar om framtida coronaåtgärder som regeringen fört i Ständerhuset under måndagen och kvällen.
Regeringen behandlade under kvällen också eventuella begränsningar i rörelsefriheten. I den frågan lyckades man inte nå enighet och förhandlingarna fortsätter på tisdag klockan 18.
Tidigare på tisdagseftermiddagen ska regeringen uppdatera riksdagspartierna om de planerade åtgärderna.

Inga restaurangbesök på ytterligare tre veckor

För tillfället är restaurangerna stängda i alla landskap som befinner sig i accelerations- eller spridningsfasen, vilket i praktiken motsvarar nästan hela landet. Endast restauranger i Norra Karelen, Mellersta Österbotten, Kajanaland och Norra Savolax får för tillfället välkomna kunder.
Regeringen föreslår att stängningen ska fortsätta i de landskap den nu gäller fram till den 18 april i stället för till den 28 mars.
Endast i Södra Österbotten kan ändringar bli aktuella. Coronaläget i området ska kontrolleras på tisdag och därefter fattas beslut om den förlängda stängningen ska gälla även restaurangerna där.
Regeringens förslag ska enligt planen överlämnas till riksdagen på tisdag.

ANDRA LÄSER