SDP vill att Finland går med i Nato – Sanna Marin: "Bästa lösningen för att upprätthålla Finlands säkerhet"

Nu är det klart att SDP stöder ett finländskt medlemskap i Nato. Statsminister Sanna Marin säger att att det är bästa lösningen för SDP:s säkerhet.

Sanna Marin vill att Finland går med i Nato.
Jesper Sundström
14.05.2022 18:29 UPPDATERAD 14.05.2022 18:53
Socialdemokraternas partifullmäktige säger ja till Nato. Det står klart efter att partiets extrainsatta möte i Helsingfors där SDP skulle fatta beslut om hur partitet förhåller sig till militäralliansen.
Med tanke på att statsminister Sanna Marin (SDP) tillsammans med president Sauli Niinistö redan i torsdags meddelade att de anser att Nato är rätt väg att gå var det dock ändå ingen större överraskning att Marins parti också har samma åsikt.
I ett pressmeddelande på lördag eftermiddag skriver SDP följande: "Till följd av att Finlands och i Europas säkerhetsmiljö har förändrats betydligt understöder SDP Finlands medlemskap i Nordatlantiska försvarsalliansen Nato. SDP ger sitt stöd till statsledningen för att inleda förhandlingarna om ett medlemskap".
Sanna Marin talade också i Helsingfors och hon frågade sig bland annat om ett finländskt medlemskap i Nato ökar Finlands säkerhet i den förändrade situationen och stärker säkerheten i Europa.
– Svaret är att det ökar. Svaret är att det stärker, sade Marin.
Hon sade också att hon anser att ett medlemskap i Nato är den bästa lösningen för att upprätthålla Finlands säkerhet och stabiliteten i Finlands närområden i den förändrade säkerhetspolitiska situationen.
– Det är därför vi bör ansöka om medlemskap i Nato utan dröjsmål, sade Sann Marin och använde på samma gång samma ord som i pressmeddelandet från i torsdags.

ANDRA LÄSER