Norlie & KKV toppar Augustinatten

– Vi ville göra en kul grej som inte annars hade blivit av – ett evenemang som skulle uppskattas av många.

Fixar fest. Anders Sjöblom och Daniel Lindholm ville komplettera händelseutbudet i Ekenäs med ett evenemang för unga. Så kom Augustinatten till.
Kristoffer Nöjd
08.06.2017 20:00
Så resonerade Ekenäskillarna Daniel Lindholm och Anders Sjöblom i våras när de började skissa på ett sommarevenemang för unga och unga vuxna, det som senare utkristalliserades till Augustinatten.
– Det finns ett stort utbud av kultur på sommaren men till exempel Toto är kanske inte riktigt en artist för den yngre publiken.
De unga i Ekenäs har dessutom blivit av med Ekenäsnatten, ett av favoritställena, Number One och Popkalaset som numera bara gör sporadiska besök i staden.
– En sommarstad som Ekenäs borde trots allt kunna erbjuda underhållning för alla. Så vi tyckte att det fanns en lucka att fylla.
Och den här luckan skulle fyllas med någonting som tilltalar en ung publik – vi snackar "Tröjan du hatar" och "Där jag hänger min hatt", det vill säga svenska duon Norlie & KKV som gör sin enda Finlandsspelning i Ekenäs.
– De kändes givna. Norlie & KKV är en hitmaskin. Nästan alla låtar är allsångsmaterial. Det är väldigt bra sommarpop. De har en skön mix av tempolåtar och ballader som går hem hos de flesta.
Svenskarna äntrar scenen efter lokala Sam Zimon bestånde av Sam Sonntag och Simon Sid.

Låg tröskel

Lindholm och Sjöblom ville också skapa någonting som en ung publik kan unna sig ekonomiskt.
– Så många som möjligt ska kunna komma på konserten. Du ska inte behöva ha ett sommarjobb för att ha råd med en biljett.
Tack vare bidrag från staden och diverse fonder kan man hålla biljettpriset under 30 euro.
– Utan dessa finansiärer skulle kulturutbudet i Svenskfinland inte vara så stort som det är. Vi är lyckligt lottade.
Augustinatten ordnas fredagen den 18 augusti i Ormnäs. Biljettsläpp är det nu på lördag klockan 12. Evenemanget har ingen åldersgräns, en 13-åring kan gott komma och lyssna men för alkoholförsäljningen gäller naturligtvis normala regler.
Att det blev ängen vid Bossa Nova Beach Club beror på att det är ett, bland annat av Popkalaset, beprövat ställe med den rätta stämningen.
– I Ekenäs finns det inte förutsättningar att ordna inomhusspelningar för lite mer etablerade artister.
Lindholm och Sjöblom tänker sig en varm och mörk sensommarkväll med bra musik, och mycket folk – något av sommarens grande finale. Om allt går väl så kanske även nästa år.

ANDRA LÄSER