Hela Norden i Ekenäs - författare från alla nordiska länder besöker Bokkalaset

Bokkalaset, som i år ordnas för nittonde gången, är numera en av Svenskfinlands största litteraturfestivaler med över 70 författare och artister på femton scener i Ekenäs.

Skam. Iman Meskini gjorde succé som islamska Sana i norska succéserien Skam. Nu besöker hon Bokkalaset.
– Programmet bjuder på något för envar, säger kultursekreterare Lotta Lerviks vid Raseborgs stad, som håller i trådarna för bokfesten.
Bokkalaset är ett evenemang med låg tröskel. Den fyller än en gång Ekenäs med program för stora och små, verkstäder, utställningar, film, musik, teater, kulinariska upplevelser och författarmöten och diskussioner på gallerier, kaféer och restauranger.

Bokkalaset

Ordnas 7–11.11 på olika håll i Ekenäs
Programmet finns på www.bokkalaset.fi
Nyheter uppdateras på Facebook och Instragram @bokkalaset
70 författare besöker årets Bokkalas.
Omkring 100 skolbesök görs inom ramen för Barnens och de ungas bokkalas
Största delen av programmet är helt gratis.
– Årets Bokkalas bjuder på en om möjligt ännu större mångfald författare och artister och vi hoppas att vi når ut till en bred publik, säger Lerviks.

Lokala röster

Årets tema är Motiv, som behandlas genom både litteratur och bildkonst. Nya böcker utgivna av lokala författare har sin självklara plats på Bokkalaset. Ekenässällskapet, en av Bokkalasets arrangörer, ger ut boken Småstadens ljus och lykta, som är skriven av Olle Spring. Boken handlar om Ekenäsprofilen Carl Michael Fager (1880-1929), som är känd bland annat som redaktör och krönikören Cem i tidningen Västra Nyland.
Aktuell. Monika Fagerholm har gett ut en ny bok i höst.
Monika Fagerholm är aktuell med boken Vem dödade bambi? som är en roman om att vilja glömma och om att klamra sig fast vid minnen. Kjell Ekholms andra bok De gyllene åren – Rockens Roll i Västnyland utkom i september och handlar om ungdomskultur och musik med västnyländska rötter.

Succéskådespelare besöker kalaset

Bokkalaset presenterar i år författare från alla nordiska länder. Iman Meskini, som spelade Sana i den norska kultserien SKAM, är aktuell med boken #minhistorieminmening. I boken svarar Iman på frågor som "Varför bär muslimska kvinnor hijab?", "Varför uppfattar människor den som förtryckande?" och "Känns den förtryckande för den som bär den?"
Skam. Iman Meskini gjorde succé som islamska Sana i norska succéserien Skam. Nu besöker hon Bokkalaset.
Motiv hör starkt ihop med deckare. Bokkalaset kan efter en paus på några år igen presentera en isländsk författare – deckardrottningen Yrsa Sigurðardóttir. Hon debuterade år 2005 och hennes böcker har översatts till mer än 30 språk. Sigurðardóttir besöker årets Bokkalas med boken Arvet som utkom på svenska i våras.
Den svenska TV-profilen och journalisten Malou von Sivers är aktuell med boken Inför hans blick, som är den sista delen i en fiktiv trilogi med självbiografiska inslag. Med romanerna undersöker von Sivers hur sår kan föras vidare genom generationer.
Sårbar. Malou von Sivers undersöker hur sår förs vidare över generationer.
Danmark representeras av Asger Albjerg, även om han bott länge i Finland. På Bokkalaset är han aktuell med barnboken Stora syster Zille.

Mat och musik med litterära kryddor

Den litterära supén ordnas i år på Restaurang GH Fyren på lördag kväll. Bokkalasets författare uppträder under kvällen med berättelser och uppläsning. Johanna Almark Mannila uppträder tillsammans med Henrik Wikström och Henrica Fagerlund med låtar från skivan Sjung för livet och spela som folk.
Årets litterära brunch ordnas på Hotel Sea Front och bjuder på lokal mat i säsong med temat Smaka på Västnyland. På menyn står idel lokala och klimatsmarta produkter. Farsdagsbuffén baserar sig på recept ur boken Smaka på Västnyland med Bitte Westerlund som redaktör samt Mary Kuusistos böcker. Mattias Björkas, sångare och låtskrivare i gruppen Vasas flora och fauna, underhåller med musik och författaren och myrexperten Katja Bargum berättar om myrornas hemliga liv.
Smakligt. Ramslökssalt är en av ingredienserna som presenteras i boken Smaka på Västnyland.
Afterwork återvänder till Kulturhuset Karelia på fredag kväll med musik och författarmöten i en avslappnande miljö. Bokkalaset har i samarbete med Raseborgs invandrarråd bjudit in den svenska författaren och socionomen Qaisar Mahmood, som är känd för bland annat boken Jakten på svenskheten. I boken skildrar han en resa på 900 mil på motorcykel genom Sverige för att söka svenskheten och den svenska identiteten.
SlowCity-podden är med på Bokkalaset för tredje året i rad. Poddsoffan är lediga samtal mellan Larson Österberg och författare som bandas in framför live-publik på Motel Marine på lördag kväll.

Bjuder på 100 skolbesök

Utöver Bokkalasets sedvanliga program ordnas också i år Barnens och de ungas bokkalas, som omfattar program i alla svenskspråkiga skolor i Raseborg. Med omkring 100 författarbesök i skolor och daghem når kalaset hela Raseborg. Dessutom ordnas öppet program för barn i Ekenäs bibliotek lördagen den 9 november, där man kan träffa en del av författarna som besökt skolorna.
Dessutom ordnas en poesitävling som i fjol.
– Fjolårets poesitävling gav mersmak och i år är det årskurs sex som får fatta pennan, säger Annette Ström på Västnyländska kultursamfundet. Vinnarna kommer att krönas under Bokkalasets invigning i Ekenäs bibliotek fredagen den 8 november klockan 12.