Tufft år bakom

Det har varit tunga tider på SSAB:s rörfabrik i Lappvik. I juni 2018 kom hotet om nedläggning som en blixt från klar himmel och i oktober samma år följde beslutet om att fabriken stängs och verksamheten flyttar till Tavastehus. Snart körs produktionen ner.

Lärorik process. Trots att det varit tufft, har Ulf Heimberg lärt sig nya saker om processen kring att lägga ner en fabrik.
06.10.2019 10:00
Till det yttre finns det inget som tyder på att Lappvikfabrikens saga är all.
På planen utanför de blå hallarna står rör staplade på hög. Transporter kommer och går och parkeringen är full av bilar. Precis som tidigare, möter mig arbetarskyddsfullmäktige Ulf Heimberg och huvudförtroendeman Timo Jansson utanför vaktkuren, iklädda sina skyddshjälmar och gula västar. De är lika tillmötesgående som vanligt. Trots att Lappvikfabriken ingår i en stor koncern, har det alltid varit lätt att samarbeta med dem och få intervjuer. Inte ens då hotet om förestående stängning och påföljande samarbetsförhandlingar tornade upp som mörka moln i horisonten i juni 2018, miste de humöret eller gömde sig bakom allmänna floskler.

ANDRA LÄSER