Med kyrkan som sovsal

Konceptet Vila i kyrkan sprider sig. Uppsala vill nu kopiera modellen, som uppstått i Sjundeå.

Vilsamt. Gångarna i Sjundeå kyrka fylls av liggunderlag, dynor och täcken då kursen "Vila i kyrkan" äger rum.
För fjärde året i rad ordnar Sjundeå finska församling en slags kurs i närvaro under namnet Vila i kyrkan. Konceptet har blivit ytterst populärt och har spritt sig både till andra församlingar i Finland och nu senast till Uppsala domkyrka.
– De riktigt ringde och frågade om de får ordna en motsvarande grej där. Och det får de förstås. Det skulle vara fantastiskt om det fanns i alla kyrkor. Nu finns det i ett tiotal kyrkor i Finland, säger Sjundeå finska församlings kantor Pami Karvonen.
Det är han som tillsammans med terapeuten Tommi Sarlin utformat konceptet, som kombinerar meditation, eller aktiv närvaro som de kallar det, med musik. Impulsen kom under en av de många retreater som duon lett tillsammans.
– Jag har brukat vila mig på orgelläktaren här i kyrkan och har tyckt att det är en fantastisk känsla att få vila i en så här enastående byggnad. På en av våra retreater föreslog jag att tänk om vi skulle kombinera stillhet och musik, säger Karvonen.

Närvaro banar väg för musik

Kvällen inleds med närvaroövningar som ska få deltagarnas sinnen att stilla sig och få dem att vara närvarande i rummet.
– Det kan vara avkopplande eller ångestfyllt att bara vara i stunden och känna det man känner. Men när sinnet är förberett på att vara här och nu blir det en helt annorlunda upplevelse att lyssna på musiken. Det är det som är styrkan i konceptet – att vi har sammanfört två kraftiga element, säger Sarlin.
– Mindfulness ger den bästa möjliga bottnen för att lyssna på musik, säger Karvonen
En av nyckelfaktorerna är att kvällen ska vara fri från alla prestationskrav.
– Vi strävar inte efter någonting. Dagens samhälle är väldigt prestationsorienterat och vi uppmuntras till att kräva mer och mer av oss. Här försöker vi i stället hjälpa folk att acceptera sig själva som de är och inte vara så stränga med sig själva.
– Det finns en beställning på sådant här. Det är en effektiv medicin för den som är stressad eller går på högvarv. Bara att vara stilla i en och en halv timme är bra för oss.

"Jag levde med musiken"

Avsaknaden av krav på deltagarna faller också Mervi Granath, Maarit Kasurinen och Raija Kotaviita på läppen. De är tre av kring femtio personer som anmält sig. De kör från Lojo till Sjundeå för att vara med om kvällarna.
– Allt är så hektiskt nu för tiden. Det är härligt att under en och en halv timme inte behöva tänka på något annat än bara vara här. Man kan inte ens göra något annat, säger Granath.
– Det hade en stillande inverkan. Både kroppen och sinnet kändes avslappnade och tankarna lugnade ner sig, säger Kotaviita.
För Granath är den musikaliska delen av kvällen den kraftigare.
– Jag njuter mest av musiken. Det är en så stark upplevelse att sitta i en mörk kyrka och lyssna på fin musik, säger hon.
– Jag levde med musiken, böljade med någonstans i det okända, säger Kotaviita.
– Jag med, jag såg olika situationer framför mig när musiken spelade, säger Kasurinen.

Ökar musikens intensitet

Pami Karvonen, som trakterar flygeln under kvällarna, känner en tydlig skillnad på att spela på en vanlig konsert och under kvällarna i kyrkan.
– Jag har märkt att jag till och med kan spela väldigt vilda stycken, som kanske skulle väcka förvåning under en vanlig konsert. Här går det bra, för repertoaren kan vara lika kringflackande som tankarna när man lyssnar, de irrar också hit och dit.
Inramningen påverkar också den egna spelupplevelsen.
– Det blir en helt annan intensitet i mitt spelande. Jag njuter jättemycket av att det inte finns något som distraherar, då vi har tagit bort alla extra stimuli. På en konsert är det alltid någon som bläddrar i programbladet, ändrar ställning eller något annat som påverkar.

Vila i kyrkan ordnas också söndagen den 28 januari och söndagen den 4 februari klockan 19–20.30 i Sjundeå kyrka. Intresserade är välkomna med.