Raseborgs Energi satsar i Karis - planerar ny biovärmecentral för fjärrvärmeproduktion

Raseborgs Energi planerar en ny biovärmecentral för fjärrvärmeproduktion i Karis. Upphandlingen har startat och målet är att centralen är färdig nästa år. 

Frank Hoverfelt och Ulf Bäckman är involverade i projektet.
Jesper Sundströmjesper.sundstrom@vastranyland.fi
01.03.2023 12:29 UPPDATERAD 02.03.2023 08:51
Den största enskilda investeringen på tio år. Så beskriver Raseborgs Energis vd Frank Hoverfelt den biovärmecentral för fjärrvärmeproduktion som bolaget planerar i Bäljars i Karis. Anläggningen byggs på området där den nuvarande biovärmecentralen finns sedan tidigare och Hoverfelt berättar att Raseborgs Energi har startat upphandlingen av den nya centralen.
– Anläggningen här heter Bio 4 och den var färdig 2012. Nu planerar vi alltså Bio 5. Vi funderar fortfarande lite på platsen, men den placeras intill den nuvarande biovärmecentralen, säger Hoverfelt på plats i Bäljars.
Raseborgs Energi hoppas den första fasen är färdig inom ett halvår och att det är möjligt att fatta ett investeringsbeslut på sommaren. Detta för att centralen ska stå färdig i slutet av nästa år. Först ska ändå processutrustningen upphandlas och efter det upphandlas byggentreprenaderna av lokala entreprenörer. 

ANDRA LÄSER