Finländarna blickar allt ivrigare mot Nato – 26 procent säger ja till medlemskap

Orsaken till finländarnas allt positivare syn på ett eventuellt framtida medlemskap i Nato tros ligga i att USA:s tidigare president Donald Trump stigit åt sidan och lämnat över makten till president Joe Biden.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg besökte Finland i måndags.
SPT
26.10.2021 08:12
Allt fler finländare anser att landet borde gå med i försvarsalliansen Nato.
Enligt en färsk undersökning av Näringslivets delegation EVA anser nu 26 procent av finländarna att landet borde bli medlem i Nato. För ett år sedan var siffran 4 procentenheter lägre.
Samtidigt har de som motsätter sig blivit färre. För ett år sedan ansåg 45 procent av de tillfrågade att Finland inte hör hemma i Nato. I dag är endast 40 procent längre av den åsikten.
"Orsaken till attitydförändringen kan bottna i att Donald Trumps presidentperiod är över och Joe Biden tog över i början av 2021. Finländarna bar för ett år sedan på väldigt dystra tankar gällande Trumps påverkan på den internationella säkerheten och USA:s ställning", säger EVA:s redaktionschef Sami Metelinen i ett pressmeddelande.

Samlingspartiets anhängare ivrigast

Blickar man på de enskilda partierna i Finland så är Samlingspartiets anhängare mest positiva till ett Natomedlemskap. Hela 60 procent av dem som röstar på Samlingspartiet stödjer även ett framtida medlemskap i försvarsalliansen.
Under det senaste året har också en tydlig ökning skett bland De Grönas anhängare. I dag stödjer De Grönas anhängare ett medlemskap i Nato i samma grad som befolkningen i medeltal.
Drygt 2 000 personer i åldern 18-79 deltog i EVA:s undersökning. Felmarginalen är 2-3 procentenheter i bägge riktningar. Uppgifterna samlades in under slutet av september och början av oktober.

ANDRA LÄSER