Det här skrev VN om för 50 år sedan

Västra Nyland 5 september–17 september 1972

11.09.2022 12:07 UPPDATERAD 11.09.2022 19:28
SCOUTFLICKOR. Hangö svenska scoutflickor började verksamheten för hösten med ett avdelningsmöte på tisdagskvällen i kårlokalen. Scoutkåren räknar 50 medlemmar fördelade på 20 i avdelningen med tre patruller, tio seniorer och 20 tomtar.
Kårchef är som förut Margareta Vinberg och vicekårchef och avdelningschef Margit Carstens. Ny för hösten är Stina Fagerlund som åtagit sig tomtarna.

160 SJÖMÄN
. Sjömansro i Lappvik firade på söndagen årsfest. 25 år har gått sedan den första pensionären flyttade in i Sjömansro varför man samtidigt firade 25-årsjubileum. Under de år som gått har 160 sjömän bott i hemmet.

SAXFABRIK
. Styrelsen för Oy Fiskars Ab har fattat beslut om att en ny fabrik för tillverkning av saxar och knivar skall uppföras.
Den nya fabriken placeras av bostadspolitiska och företagsekonomiska orsaker i Billnäs. Beslutet har föregåtts av utredningar om den långsiktiga utvecklingen inom hela Pojo-gruppen i samarbete med bl.a. Pojo kommun.

PROJEKTORER ÖNSKAS
. Nya filmprojektorer önskar folkskollärarna i Pojo. Den svenska lärarföreningen påtalar i en skrivelse till folkskolnämnden försämringen av Filmtjänsts service.
– Sammanlagt åtta skolor, samt en mängd föreningar och organisationer förfogar över en filmprojektor, som i det närmaste är utsliten, säger lärarna i skrivelsen.

BRANDSKYDD
. Det frivilliga brandskyddet i Ingå firar om lördag 20 år. Det är då 20 år sedan Ingås allmänna brandkår officiellt upphörde och efterträddes av Ingå FBK.
---
Den 18 oktober 1967 kördes den första transporten med Ingå FBK:s egen ambulans. Då hade Lions club donerat bilen och brandkåren skulle sköta ruljangsen. Nu är det åtta brandmän som vid behov kör ambulansen, som byttes ut mot en ny senaste vår.

KROCK
. Föraren och en sjuksköterska som satt bredvid honom skadades när Röda Korsets ambulans i Pojo vid 16-tiden på torsdagen krockade med en av Väg och Vattens lastbilar. Ambulansen kom ut från en sidoväg till landsvägen vid Rissanens fabrik. Lastbilen kom från Åminneforshållet.
Ambulansen demolerades helt.

OS-GULD i MÜNCHEN
. En hurrande mänskomassa tog på måndagskvällen emot guldmedaljören Pekka Vasala på Centralplatsen i Lojo, när han anlände dit efter mottagningsceremonierna i huvudstaden.
---
Vasala vann 1 500 meters-finalen på den nordiska rekordtiden 3.36,3.

NY SPORTPLAN
. Ekenäs landskommuns sportplan börjar småningom vara färdig. Men så borde den också enligt de ursprungliga planerna ha varit klar redan i fjol. Sportplanen som ligger i Österby på östra sidan av Nya Tenala-vägen byggs på entreprenad av Hankkija.

NY TENNISPLAN
. – Intresset för tennis har ökat kraftigt i Karis sedan den nya tennisplanen färdigställdes, berättar sekreteraren för Karis Tennisklubb Gösta Svahnström. Vi har fått med många nya tennisspelare och intresset för våra instruktionstimmar har också varit stort.

RIS I KYRKSLÄTT
. Ris mer än ros får de, som under sommaren besökt Meikoområdet, i den övervakningsrapport som avgetts för perioden 15 juni – 31 juli. För folk har ännu inte lärt sig att man inte får göra upp eld, bryta kvistar av träna, kasta skräp i naturen, störa fåglarnas häckning eller låta sin hund springa lös. Lika litet som man utan tillstånd får fiska eller kräfta.