Lillasyster Frida: ”Wilma passar bra som lucia, hon sprider så mycket glädje omkring sig”

Årets lucia studerar till sjukskötare i Helsingfors, spelar klarinett och har vuxit upp i en stor syskonskara i Karis. Nu ser Wilma Grönqvist fram emot att få besöka sjukhus och äldreboenden med en ljuskrona på huvudet, för att sprida ljus och glädje under årets mörkaste månad.

Nyvalda lucian Wilma Grönqvist (till höger) brukar musicera tillsammans med lillasyster Frida Grönqvist, som ofta hälsar på i hennes studielägenhet i Helsingfors.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
24.11.2022 15:42
Den gråtrista och regniga torsdagsförmiddagen i Arabiastranden förvandlades till glädje och förväntan när kandidat nummer 7, Wilma Grönqvist, fick det efterlängtade samtalet: hon hade blivit vald till Finlands lucia 2022. Kort därefter var det full rulle i hennes studielägenhet. Wilma studerar till sjukskötare på Arcada och bor bara ett stenkast i från yrkeshögskolan.
– Stig på, även om här är trångt, min syster och hennes kompis är redan här! Men det är sån jag är, jag älskar att ha folk omkring mig. Jag har vuxit upp i en storfamilj och är van vid att det alltid finns någon hemma, säger Wilma Grönqvist.
Hon bor visserligen ensam i sin etta nu, men i ett höghus som är fullt av andra studerande. Det finns gott om vänner och studiekompisar i samma korridor. Lillasyster Frida Grönqvist är en ofta sedd gäst i Wilmas hem, hon studerar till kosmetolog vid yrkesskolan Prakticum och pendlar till Helsingfors från hemmet i Karis, så det händer rätt ofta att hon sover över på syrrans soffa.