Glädje, hopp och kärlek på Kirjakekkerit

Kirjakekkerit, den finskspråkiga motsvarigheten till Bokkalaset, ordnas i år för sjätte gången. Evenemanget har vuxit under de senaste åren och är nu större än någonsin.

Besöker. Selja Ahava och Jukka Viikilä är två av författarna som besöker Kirjakekkerit i år.
Mira Strandberg
26.02.2018 10:00 UPPDATERAD 27.02.2018 09:26
– Vi har program hela veckan lång, det är de största Kirjakekkerit någonsin. Evenemanget ger en utmärkt inblick i den finskspråkiga litteraturen och presenterar många kända författare, säger Jorma Saaristo, ordförande för föreningen Raaseporin suomalainen kulttuuriyhdistys Raasu, som är en av arrangörerna för Kirjakekkerit.
Kirjakekkerit inleds redan den 5 mars med författarbesök i de finskspråkiga skolorna i Raseborg. Sjundeklassarna får lyssna på Jyri Paretskoi, som fick Topeliuspriset för sin debutbok Shell's Angels år 2014.
– Ungdomarna har själva valt vilken författare de vill ha på besök, säger Saaristo.
Den 5 mars inleds också två utställningar – en i galleri Fokus, där Laura Salamas böcker och illustrationer ställs ut, och en i lokalarkivet Arresten, med bilder från inbördeskrigets Karis.

Litteratur till äldreboenden

Under veckan ordnas flera tillställningar med anknytning till Kirjakekkerit, och samarbetsparterna är många. Reijo Vähälä besöker äldreboenden och läser dikter.
– Han var väldigt omtyckt i fjol, de boende levde upp då han läste, säger Saaristo.
För första gången ordnas också program i Pojo bibliotek, där Kåre Pihlström och Lars Sundström presenterar sina böcker. En ny samarbetspartner är också församlingen, som ger musikdramat Amalia lördagen den 10 mars klockan 16 i församlingshemmet i Karis.

Finlandiapristagare besöker

Kirjakekkerit får besök av bland annat författaren och manusförfattaren Selja Ahava, vinnaren av Finlandiapriset i skönlitteratur år 2016 Jukka Viikilä, författaren och kolumnisten Kati Tervo samt redaktören och författaren Lasse Lehtinen.
De lokala författarna representeras av Tiina Martikainen från Lojo och fotografen och debutantförfattaren Pipa Nikula från Fiskars. Poesi- och musikmatinéer ordnas onsdagen den 7 mars i Villa Anemone i Karis och på Mariahemmet i Pojo. Helande dikter presenteras under en temakväll torsdagen den 8 mars på Karis Antikvariat. Raseborgs finska församling ordnar i samband med litteraturfestivalen musikdramat Amalia, som grundar sig på Päivi Mattilas bok Rakkaus väkevä kuin kuolema.
Glädje sprider bland annat Clown Sebastian från Sirkus Finlandia och musik- och skuggteaterpjäsen Älvcirkus, som ordnas av Luckan Raseborg.
Programmet består också av bokkafé, bokförsäljning, filmförevisning samt utställningar. För skoleleverna i de finskspråkiga skolorna i Raseborg arrangeras en skrivutmaning, där man har möjlighet att vinna fina priser.

Kirjakekkerit

Ordnas på olika håll i Karis 5–10.3.
Arrangörer: Raasu, Raseborgs stads kulturbyrå, Karis bibliotek, ungdomsväsendet i Raseborgs stad, Västnyländska kultursamfundet/Luckan
Mera info och hela programmet: kirjakekkerit.blogspot.fi

ANDRA LÄSER