Esperi vill starta vårdhem i Sjundeå

Ett nytt äldreboende planeras i Sjundeå centrum. Vårdhemmet ska drivas av företaget Esperi.

Första steget mot ett nytt vårdhem togs av kommunstyrelsen i måndags, då den godkände försäljningen av en tomt vid Sjundbyvägen, intill höghusen i centrum av Sjundeå. Tomtpriset fastställdes till knappt 290 000 euro.

Köpare är byggföretaget Lehto, som ska bygga en 1 200 kvadratmeter stor byggnad i ett plan. Byggandet ska inledas redan i år och företaget Esperi, som ska driva vårdhemmet, räknar med att byggnaden ska stå klar nästa år.

Vårdhemmet ska ha plats för 34 invånare.

– En del av platserna kan reserveras för kortare vårdbehov men största delen är för äldre som behöver vård dygnet runt, säger Esperis fastighetschef Tomi Rosqvist.

Personalbehovet är mellan 20 och 25 personer, inklusive deltidsanställda.

Ingåbygget fördröjdes

Det här är det andra bygget för Esperis räkning i Västnyland. I Ingå har kommunen planerat ett boende för personer med funktionsnedsättning. Femton platser för effektiverat boende kombineras med fem platser för personer med mindre vårdbehov. Hemmet erbjuder service på både finska och svenska.

Ursprungligen var det meningen att byggandet skulle ha inletts redan, men eftersom det fanns två olika ägare till de tomter Esperi ville ha har processen dragit ut på tiden.

– De två projekten löper ganska parallellt, och vi räknar med att båda blir färdiga nästa år. Det tar ett knappt år att bygga boendena, säger Rosqvist.

ANDRA LÄSER