Idrottsevenemang produceras i ljudformat

Pensionering kan betyda tid att satsa på nya uppdrag. Så blev det för Börje Broberg som efter sin pensionering började med att referera idrottsevenemang för synskadade.

Viktigt. Börje Broberg anser att matchreferering för synskadade borde vara en naturlig del av matcherna.
Sofia Westerholm
27.07.2016 07:00 UPPDATERAD 27.07.2016 08:19
Börje Broberg kom i kontakt med syntolkning då han som nybliven pensionär började läsa in Västra Nylands taltidning.
– Datoriseringen kom och tog över. Någon fysisk människa behövdes inte längre för uppgiften men jag ville ändå fortsätta med syntolkning, säger Broberg.
Han beslöt sig för att gå en kurs i syntolkning av film. Efter kursen föddes idén om att kombinera två intressen, idrott och syntolkning. Broberg började referera hand- och fotbollsmatcher för synskadade.

Från sändare till mottagare

Han själv har en sändare med en mikrofon som han talar i. De synskadade i sin tur har varsin mottagare de hör matchrefereringen via.
– Ingen annan än de med mottagare hör refereringen så ingen störs heller av den, säger Broberg.
Då han refererar försöker han så gott han kan återge vad som händer på plan och vilka spelare som gör vad.
– Det är inte lätt alla gånger. Jag lär mig hemmaspelares namn och utseende men bortaspelarna är svårare att minnas då de kanske bara kommer hit en gång och spelar.
Broberg refererar enbart hemmamatcher. På fotbollssidan är det Ekenäs IF:s matcher som gäller och på handbollssidan är det BK–46:s matcher.
– Att åka runt på bortamatcher skulle tyvärr bli för tidskrävande även för en pensionär, säger han.

Tidskrävande men givande

Matchrefereringen sker på frivillig basis. Trots att den kräver viss tid, ser Broberg ändå den enbart som ett nöje.
– Det är trevligt att kunna ge ut mer åt personer som själva inte ser, som själva älskar idrotten och som på detta sätt kan få ut så mycket mer av matchen än bara den goda stämningen på läktaren. Och så är det ju direkt inte motbjudande för mig själv att få ta del av spelet.