Överraskningsstormen blev ingen ekonomisk smäll för skogsägarna: ”Vindriktningen räddade skogen”

Trots kraftiga vindbyar och bortslitna plåttak var söndagens storm skonsam mot skogarna. En orsak var vindriktningen. I Annandagsstormen 2011 blåste det från nordväst, men nu kom vinden från söder och väster.

Överraskningsstormen natten mellan söndag och måndag passerade relativt obemärkt i de stora skogarna.
Benjamin Lundinbenjamin.lundin@vastranyland.fi
19.10.2022 10:23 UPPDATERAD 19.10.2022 10:26
– Skogen stod bra emot vinden. Det verkar som att den inte överhuvudtaget orsakade någon skada i de djupa skogarna. Enstaka träd kan ha ramlat i utkanterna, men för skogsbranschen medförde den inga ekonomiska förluster att tala om.
Det säger revirinstruktör Stefan Sundqvist från Skogsreviret. Varken han eller hans kollegor har blivit nedringda efter stormen som svepte över kusten natten mellan söndag och måndag. Det här trots att en av de kraftigaste vindbyarna någonsin – 39,2 meter i sekunden – uppmättes på Russarö i Hangö.
– Det åskade samtidigt och i åskbyar kan det uppkomma onormalt starka vindbyar under en otroligt kort stund. Jag tror att det här var orsaken till att skogen klarade sig: trots att vindbyarna var momentant hårda är det inte samma sak som när det är hård blåst under ett helt dygn.

ANDRA LÄSER