Nu fylls Koverhar till bredden

Förra veckan började Nord Streams gasrör från fabriken i Kotka skeppas med fartyg till hamnen i Koverhar. Från aktörerna bakom projektet kommer idel lovord.

Perfekt. Rik Nugteren från Wasco ser mycket positivt på Koverhar som lagringsplats för gasrören.
26.09.2017 10:00 UPPDATERAD 26.09.2017 10:33
Än så länge är det bara början, men snart kommer det gamla stålverkets hamnplaner och andra lagringsplaner vara mer än välfyllda. Gasrörsprojektet Nord Stream 2 har lagt i följande växel, och just nu anländer gasrörselement till Koverhar både med tåg från Ryssland och med fartyg från Kotka.
– Hittills har allt gått utmärkt. Här finns mycket mark, de viktiga faciliteterna och kunnig arbetskraft, allt vi behöver. Att välja Koverhar var ett enkelt beslut, säger Rik Nugteren, projektledare för företaget Wasco som färdigställer betongytan på majoriteten av de gasrör som ska lagras i Koverhar.
Rören får sin betongyta i Wasco Coatings fabrik i Kotka, där runt 270 personer sysselsätts av projektet. Därifrån kommer 44 900 rör till Koverhar. Från Ryssland, där själva rören också tillverkas, kommer ytterligare 16 700.
I går samlades representanter för Wasco, Nord Stream 2 och Hangö hamn i Koverhar för att berätta om projektet hittills. Alla är nöjda och allt går enligt planerna.

Ett nytt Koverhar

Rik Nugteren var med redan förra gången Nord Stream lagrade rör i Hangö. År 2007, då han första gången besökte Finland och Hangö, besökte han även Koverhar som då ännu var hemvist för stålverket. Nu är det andra tider.
– Men jag blev verkligen nöjd då jag anlände till Koverhar i dag. Det är trevligt att bevittna hur området utvecklas och att se att det trots konkursen finns kontinuitet.
Just nu händer det mycket i Koverhar, och de tysta åren efter stålverkets konkurs är ett minne blott. I hamnen håller Hangö hamn och byggföretaget YIT på att förbättra den ena kajen och fördjupa bassängen. Innan det har 30 hektar lagringsplaner förberetts. Projektet i hamnen inleddes i juli och blir klart i början på 2018.
– Båda kajerna kommer att behövas och den nya kajen kommer att möjliggöra för mycket större fartyg än den gamla. Vi har gjort stora investeringar och de kommer att fortsätta, säger vd Anders Ahlvik.
Allt körde i gång på allvar med Nord Streams intresse att anlita Hangö hamn som hanterare av gasrören. Det var 2015.
– Sedan dess har vi förberett oss för våra kunder, säger Ahlvik.
Hela projektet har gått på 5,5 miljoner euro.

Snabbare takt i oktober

Dessutom har det svenska cementföretaget Swecems nya silo i Koverhar kommit i gång efter en lugnare sommar. I lördags anlände ett cementfartyg, i söndags var det dags för en leverans av 200 gasrör från Kotka, och i dag lastas nästa rörfartyg av. Redan i oktober börjar rörleveranserna per fartyg komma varje dag. Dessutom fortsätter leveranserna per tåg.
– För hamnen betyder det 3 miljoner ton extra gods på två år. Vanligtvis ligger vi på 4,8 miljoner ton per år, säger Ahlvik.
Tack vare att en svensk hamn drog sig ur Nord Stream har Hangö nämligen nästan dubbelt så många rör på kommande som då Nord Stream byggde sin förra gasledning mellan Ryssland och Tyskland.
– I Koverhar lagrar vi nästan 62 000 rör. Det är mycket flera än förra gången, men det gör det inte mera komplext. Vi har en bra logistikpartner i danska Blue water shipping och erfarenheterna från Hangö hamn och det förra projektet är goda, säger Rik Nugteren.

Ofantligt projekt

Enligt den preliminära tidtabellen börjar rören skeppas ut från Koverhar och läggas på havsbottnen i augusti 2018.
– Då kommer runt 100 personer vara sysselsatta med projektet i Koverhar. Än så länge är de runt 40, majoriteten lokala, säger Nugteren.
I januari 2019 ska allt vara klart, men innan det återstår en hel del. En av dem som håller i trådarna på plats i Koverhar är Adrian Goh från Wascos huvudkontor i Malaysia. Han fungerar som logistikansvarig i Norden.
– Två veckor i månaden är jag i Finland och två veckor i Sverige och Tyskland. Jag sköter allt som handlar om platserna, hamnarna och kontrakten.
Goh har många parter och underleverantörer att samarbeta med. För hela projektet sysselsätter Wasco runt 600 personer.
– Det är vårt största projekt någonsin. Att få vara med i något sådant är både en enorm erfarenhet och jättespännande.
Goh har arbetat med olika projekt i Norden ända sedan 2013. Han var inte med vid Nord Stream 1, men kan ändå intyga hur många erfarenheter man tagit från det projektet.
– Det förra projektet gick på fem år, nu klarar vi det på tre. Det säger något.
Från Nord Stream 2:s sida handlar projektet i Koverhar och på de andra verksamhetsorterna just nu mest om att övervaka och kvalitetsgranska. Man har goda underleverantörer och allt flyter på.
– Det är ju ett otroligt stort projekt på åtta miljarder euro och med över 200 företag inblandade, men vi har verkligt bra underleverantörer, säger kommunikationschef Minna Sundelin.

ANDRA LÄSER