50-åring firar på udden

Festligt. Hangö damkör Decibella övar för jubileumskonserten den 29 september under ledning av Pia Nygård. Bild: Lina Enlund

Styrkan i Hangö damkör är samvaron och den goda stämningen. De har burit kören i femtio år. Jubileet firas i slutet av september.

– Vi har så enormt roligt! Vi trivs tillsammans både unga och gamla.

Det säger Harriet Blomqvist som är en av veteranerna i Hangö damkör Decibella. Kören grundades 1968 och Blomqvist har sjungit med sedan 1970.

– Jag är den som varit längst i kören och det är jag stolt över!

En annan som varit med länge är Birgitta Lundin, som sjungit i kören sedan 1975 och vars mamma var en av grundarna till kören. Också hon lyfter fram samvaron som en viktig orsak till att hon varit med så länge.

– Det är alltid fin stämning i kören. Och så är det ju glädjen i att sjunga som gör att man vill vara med. Om man har bekymmer när man kommer till körövningen så glömmer man dem nog när man börjar öva. Man nollar sin hjärna, säger hon.

Roligt med Kotka damkör

Genom åren har kören hunnit med många satsningar av olika slag. Det Lundin och Blomqvist särskilt minns är resorna och sångfesterna.

– Vi har varit i Wien, Prag, Island och Lappland. Det var fina resor man minns, säger Lundin.

– Och sångfesterna har varit härliga. Men de har blivit så stora att man inte riktigt vill orka med dem längre, säger Blomqvist.

Också samarbete med andra körer har varit givande – Hangö manskör är en given samarbetspartner men kören har också gjort gemensamma satsningar med bland annat Kotka damkör.

– Det var roligt med kontakten med den östra utposten i Nyland, säger Lundin.

Känns omöjligt i början

Lördagen den 29 september firar kören sitt 50-årsjubileum med en konsert i Hangö stadshus. Konserten för publiken på en tidsresa med plock ur körens repertoar genom åren. Kören har sjungit sånger från mycket varierande genrer – visor, popmusik, negro spirituals, jazz, snapsvisor, folkmusik och mycket mera.

– Förr sjöng vi mest på svenska men nu är det mycket på engelska, säger Blomqvist.

– Jag kommer ihåg när vi började sjunga negro spirituals, det tyckte jag var en stor omställning, säger Lundin.

Enligt körens ordförande Michaela Mattsson är just variationen i repertoaren en faktor som gör det intressant och givande att sjunga med.

– Det är bara så roligt! Vissa sånger känns helt omöjliga i början och det känns att vi aldrig kommer att klara det, men så märker man att det blev bra ändå. Det är inte alla gånger sånger man älskar själv men det är ändå givande.

Musik och kläder från åren som gått

Att planera en konserthelhet med en så bred repertoar som kören sjungit genom åren är inte lätt.

– Det går inte att ha ett tema när vi vill plocka någonting ur så många genrer som möjligt. Därför valde vi att bygga konserten kring 50-åriga Bellas liv, och vad hon som femtioårig dam gör under en vecka. Hon går till jobbet, på körövning, firar lite, går på bio med sina väninnor och så vidare, säger Mattsson.

– Det är också lite hjärta och smärta, säger körens dirigent Pia Nygård.

– De femtio åren kommer också att synas i vår klädsel. Vi plockar med detaljer från åren.

En omställning som kören också gör för jubileet är att använda notställ då de sjunger i stället för att hålla notpärmarna i handen. Det frigör koristerna till att följa dirigenten.

– Det ger en annan approach till kören och så ser det snyggt ut, säger Nygård.

Hur mår Hangö damkör i dag, som femtioåring?

– Kören mår ganska bra men det skulle gärna få komma nya sångare med. Det jag har är inte dåligt men det blir sårbart om vi är för få per stämma. Och besättningen påverkar också vad vi kan göra för slags musik.

– Folk har så mycket i sina liv och många satsar mycket på till exempel barnens hobbyer, säger Mattsson.

Och framtidsvisionen? Finns Hangö damkör om 50 år?

– Jag vet inte vad som händer. Då världen ändras så mycket i dag kan man inte säga vad som händer. Men det sociala är styrkan i kören och kan vara det som gör att vi överlever i en värld där alla är digitalt uppkopplade, säger Nygård.

– Jag tror att sådant här går upp och ner. Mitt i allt kan det komma en massa nya sångare igen. Man vet aldrig, säger Blomqvist.

Mer läsning