Alger stoppar inte Svartå simskola

Svartå simskola är i full gång! Algerna ville sätta käppar i hjulen för dem, men det löste man genom att flytta till Ingå. Det är första året på länge som det varit så här varmt, berättar simlärarna.

Glada och soliga miner. Simlärare Lotte Lövkvist förklarar för de ivriga barnen i Svartå simskola vad de ska göra.
Folkhälsans årliga simskola i Svartå avslutar i dag vecka ett av två. På måndagen hölls simskolan som planerat vid Svartå bruk, men man märkte ganska snabbt att man var tvungen att byta strand på grund av alger.
– På måndagen märkte vi redan att det fanns alger och var därför inte i vattnet med den yngre gruppen. Vi simmade en stund med de äldre med föräldrarnas lov, men vi tänkte ändå att det är smartast att byta strand. Det var ett bra val eftersom det var fullständigt grönt följande dag, säger simlärare Fanny Mangström.
Mangström håller i simskolan tillsammans med Lotte Lövkvist och Amanda Heerman är lekledare. De har två grupper om dagen.
– Morgongruppen är en lek- och plaskgrupp och efter det har vi en grupp för dem som vill lära sig att simma och utveckla tekniken, säger simlärare Lotte Lövkvist.

Ingen dag är sig lik

Det är en solig och varm dag då vi besöker Björnvikens badstrand i Ingå. På grund av alger var man tvungna att flytta till Björnviken och Svartå simskola samarbetar därmed med Ingå simskola som också håller till på samma strand.
– Det har gått bra och det har inte varit några problem med flytten från barnens och föräldrarnas sida. Strandbesökarna har inte heller något emot att vi är här, säger Fanny Mangström.
Både Mangström och Lövkvist har jobbat som simlärare förut och trivs som fisken i vattnet.
– Det här är min femte sommar som simlärare och det är jätteroligt. Det är mycket ansvar, men det är alltid roligt att se då barnen lär sig och utvecklas, säger Lotte Lövkvist.
– Det är trevligt att det är så varmt i år också, vilket det inte varit tidigare år. Ingen har klagat på att vi är för länge i vattnet, tillägger Mangström.
De tycker dessutom om variationen i jobbet. Barnen får turvis simma tillsammans med simlärarna medan en del leker med lekledare Amanda Heerman.
– Den populäraste leken är helt klart Under hökens alla vingar och också bollekar och tafatt. Jag jobbar här för andra året i rad och trivs bra, säger Heerman.

Nöjda simmare

Simskolan är väldigt uppskattad av barnen. Klockan elva kommer grupp nummer två och det är den äldre gruppen.
Tvillingarna Amos och Ines Söderström, 9 år, har varit med tidigare och tycker att det är jätteroligt.
– Det är alltid roligt här och jag vill lära mig nya saker, säger Ines.
Barnen trivs i det varma vädret och vattnet som är betydligt varmare än tidigare år.
– Jag tycker att det roligaste med simskolan är att simma så det är roligt att det är varmt, säger Amos.
Några som också är återvändande deltagare är Nea Enberg, 8 år, och Max Öhman, 12 år. Båda kan simma från tidigare och är med för att förbättra sina kunskaper.
– Jag vill lära mig bröstsim. Jag ska klara av att simma 25 meter bröstsim i slutet av simskolan och det tror jag att jag ska klara, säger Enberg.
Öhman ska bli simkandidat och därmed lära sig dyka en längre sträcka, men det roligaste är att hoppa.
– Bomben är min favorithoppstil. Men egentligen tycker jag att allt är roligt, säger han.