Axxell reagerar på larmet från daghemmen – startar ny utbildning i Karis för unga som vill bli barnledare

Bristen på personal inom småbarnspedagogiken får Axxell att starta en ny barnledarutbildning i Karis. Utbildningen riktar sig till ungdomar och kommer att finnas med i den gemensamma ansökan i februari 2023.

Det råder akut brist på personal inom småbarnspedagogiken. Axxell vill råda bot på situationen med en ny utbildning.
Benjamin Lundinbenjamin.lundin@vastranyland.fi
30.09.2022 13:09 UPPDATERAD 30.09.2022 20:21
I den gemensamma ansökan nästa vår erbjuder Axxell en ny utbildning. Från och med hösten 2023 kan unga utbilda sig till barnledare i Karis.
– Bristen på personal inom småbarnspedagogiken är enorm. Den här utbildningen är ytterligare ett försök att avhjälpa bristen, säger utbildningsledare Sofia Sjöblom.
Axxell ordnar sedan tidigare barnledarutbildningen för vuxna som e-utbildning. Att studera till barnledare över nätet har varit mycket populärt, skriver Axxell i ett pressmeddelande. 
För att delta i e-utbildningen måste man redan jobba i branschen. Med den nya utbildningen vill skolan vidga målgruppen och erbjuda en barnledarutbildning också för unga.

Vad gör en barnledare?

Barnledarutbildningen ger behörighet att jobba som barnskötare inom småbarnspedagogiken.
Redan nu kan ungdomar bli behöriga barnskötare genom att studera till närvårdare och avlägga kompetensområdet för pedagogisk verksamhet och vård av barn och unga. Det nya är att Axxell vill bredda möjligheterna och också erbjuda barnledaryrket för ungdomar.
Barnledarutbildningen är en pedagogisk utbildning. Det betyder att de studerande fokuserar helt på kombinationen pedagogik och barn.
Om någon står och väger mellan en närvårdar- eller barnledarutbildning tipsar Axxell om att man ska fundera vilken inriktning som känns mest spännande – vård eller pedagogik? För någon som främst är intresserad av vårdyrket är närvårdare ett bra alternativ. Barnledarutbildningen riktar sig i stället till dem som lockas mer av den pedagogiska delen av småbarnspedagogiken.
Källa: Axxell
Sofia Sjöblom säger att det inte räcker med att bara utbilda personer som redan jobbar som obehöriga inom branschen. Det behövs också helt nya krafter.
– Den här utbildningen är ett sätt att försöka locka ny personal till daghemmen. Som barnledare får du vara med och skapa en trygg, rolig och meningsfull vardag för barn under skolåldern.
Utbildningen riktar sig till ungdomar från hela Svenskfinland. Studerande som kommer längre ifrån har möjlighet att bo på internat i Karis.
Efter att ha avlagt barnledarexamen kan man gå direkt ut i arbetslivet. Det går också att studera vidare till lärare inom småbarnspedagogiken eller socionom inom småbarnspedagogik. 
För att göra studievägen från andra till tredje stadiet så rak som möjligt håller Axxell på att utveckla ett samarbete med Åbo Akademi.

ANDRA LÄSER