Sommarkaféer poppar upp

Popup-trenden blir allt vanligare. Det handlar om att man startar upp en affärsidé enbart för en kort tid. Under sommaren poppar många kaféer upp runtom i Västnyland.

Familjärt. Emilia och Sara Nyberg driver tillsammans popup-kafé på Sutarkulla gård.
På Sutarkulla gård i Karis välkomnar familjen Nyberg till sitt pop-up kafé under julimånad.
– Jag fungerar som ansvarsperson men vi driver kaféet ihop med min dotter Emilia och hela familjen har varit involverad i projektet, berättar Sara Nyberg.
Emilia Nyberg och hennes man Christian Nyberg köpte gården av hennes farmor och farfar i fjol.
– Vi är åttonde generationen Nybergare här och man är ju stolt över stället. Det är idylliskt för ett sommarkafé på landet.
Sara Nyberg hade i många år tänkt att det skulle vara roligt att prova på att driva ett kafé.
– Vi bestämde oss i vintras för att prova på det ihop med Emilia. Hon sköter mer det administrativa och jag bakar.
– Först höjde resten av familjen på ögonbrynen och sa "vad hittar de på nu igen" men sedan vara alla med och hjälpte. Det blev fort ett familjeprojekt, berättar Emilia Nyberg.

Uppskattad utflykt billigt

För att starta ett popup-kafé och få driva det i över tolv dagar, krävs en anmälan till Sydspetsens miljöhälsa.
Anmälan kostar 100 euro och ger tillåtelse att sälja lågriskprodukter som olika bakverk.
– Biffar och andra högriskprodukter får vi inte sälja, berättar Emilia Nyberg.
Därtill finns en inkomstgräns på 10 000 euro för intäkter.
Hygienpass är inget krav men rekommenderas.
– Det var inte alls så byråkratiskt som man kunde tro. Sydspetsens miljöhälsa har hjälpt till bra, säger Sara Nyberg.
Tanken bakom deras kafé är att bjuda på godheter men även att visa hur billigt man kan göra en uppskattad utflykt ihop med familjen.
– Då barnen var små gick våra resor oftast ut på picknick i skogen i stället för dyra resor. Det är de utflykterna de i dag säger sig minnas bäst.
Familjen Nyberg har därför utvecklat sitt koncept till mer än bara ett kafé.
– Vi har ordnat en trollskog för hela familjen, byggt en jättegunga vi kallar "kompisgungan" och märkt ut fornlämningar i närområdet som är värda att se, berättar Emilia Nyberg.
Vill man hellre njuta av kaffet vid sevärdheterna får man låna picknickkorg och termos från kaféet.

På farmors vis

På Dönsby gård driver Nora Garusi året om gästhemmet Dönsby Bed and Breakfast.
Förra sommaren beslöt hon sig för att prova på att även driva sommarkaféet Café Dagny på gården.
– Det fungerade bra och var framför allt roligt så jag ville fortsätta.
Eftersom hon driver kaféet under sitt företagsnamn behövdes inga utökade lov för att starta det.
– Jag kontaktade Sydspetsens miljöhälsa och fick svar på alla mina frågor genast. De bekräftade att tillstånden jag hade var tillräckliga.
I Garusis barndom var det farföräldrarna som bodde på gården.
– Farmor Dagny älskade att bjuda in folk så hon hade älskat Café Dagny. Hon fick ge namn åt kaféet.
För Garusis del är Café Dagny även ett sätt att sprida ordet om hennes gästhem.
– Folk kommer till kaféet och ser även då vad annat här finns.

Ej för byråkratiskt

Även om kaféverksamhet kräver en del tillstånd, upplever varken familjen Nyberg eller Garusi att det är för mycket byråkrati kring det.
– Jag tycker bara det varit skönt att allt ska finnas till pappers. Då vet man kraven och vad man har rätt till, säger Garusi.
De är även alla överens om att hjälp finns att få om man känner sig vilsen.
– Vi har hittat svar på internet och fått tydliga direktiv av Sydspetsens miljöhälsa. Men alltid har man ju i huvudet "tänk om vi missat något", säger Emilia Nyberg.
Sara Nyberg konstaterar ändå att det inte är lönt att oroa sig på förhand över det.
– Om vi skulle ha missat något så löser det sig nog. Allt blir så mycket bättre om man skippar stressen och tar livet med glädje i stället.
ANDRA LÄSER