Stabilt energibolag ordnar elbilsevenemang

Ekenäs Energi uppvisar en ökad rörelsevinst efter år 2017. Den ökade från 2,5 till 2,6 miljoner euro det vill säga med 2,4 procent.

De senaste åren har Ekenäs Energi bland annat satsat på laddningsutrustning för elbilar.
Kristoffer Nöjd
11.05.2018 09:57
I bokslutet talar man om "god lönsamhet och starkt kassaflöde". Bolagets omsättning sjönk med 2 procent från 18,1 miljoner euro till 17,7 miljoner euro men verksamhetskostnaderna sjönk å andra sidan med 5 procent.
Under fjolåret investerade Ekenäs Energi 2,6 miljoner euro. Förnyandet av elnätet slukade mest, 1,6 miljoner euro.
Saneringsplanen omfattar ett förnyande av mellanspänningsnätet till 20 kV före år 2021. Under sommaren förnyades bolagets kraftlinje på 110 kV i sin helhet.
– Förnyandet av kraftlinjen till Ekenäs var en stor och lyckad investering med långtgående följder. Den nya linjen ersatte den gamla trotjänaren från 60-talet och vi förväntar oss att den nya kraftlinjen ger Ekenäsborna en säker tillgång på el i minst 50 år framöver, säger vd Frank Hoverfelt.
Inom fjärrvärmesegmentet var fokus på Karis där värmepannorna i biovärmeanläggningen i Tallmo effektiverades.
– Bättre effektivitet i biovärmeanläggningen i Tallmo var en central målsättning, men en minst lika viktig målsättning var mindre miljöpåverkan. Vi har haft en del rökproblem med anläggningen och efter förbättringarna i fjol har vi nu mycket mindre rökbildning. Det var en lyckad investering, både ekonomiskt och miljömässigt, säger Hoverfelt.
Ekenäs Energi fortsatte också satsningen på nya produkter, det vill säga solpaneler, utrustning för elbilsladdning och LED-belysning. I synnerhet de två senare produktgrupperna stod för ett uppsving 2017.
– Våra största utmaningar ligger i att hinna med i den snabba strukturomvandlingen som ändrar hela energibranschen. Det gäller främst digitaliseringen av elhandeln, men också småskalig förnybar elproduktion och en ökad automationsgrad av olika energilösningar. Vi jobbar på det men har en hel del kvar att göra, säger Hoverfelt.
Trots investeringarna var kassaflödet starkt, man såg en ökning på 1,2 miljoner euro vad beträffar kassamedlen.
Ekenäs Energi betalade totalt 2,9 miljoner euro i räntor och amorteringar till ägaren, Raseborgs stad.

Imponerande elbilssamling

Den 19 maj kommer Ekenäs Energi att bjuda allmänheten på lite skoj i energins tecken. Det är ett jippo för hela familjen där man kan bekanta sig med moderna energilösningar.
– Det riktigt speciella är att vi har en stor samling elbilar på plats, södra Finlands största samling vågar vi påstå, säger Hoverfelt.
På Energidagen presenteras över 16 elbilsmodeller och på plats finns representanter för Audi, BMW, Hyundai, Kia, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Renault, Tesla, Toyota, Volkswagen och Volvo.
Utrustning för laddning av elbilar för småhus, företag, husbolag, kommuner och allmänna parkeringsplatser förevisas också. Man kan också bekanta sig med inhemska solpanelssystem.
Tillställningen arrangeras vid värmeverket i Bäljars i Karis så det bjuds även på en rundur för dem som vill titta närmare på hur lokal fjärrvärme produceras. För barnen finns ett övervakat hoppslott och en brandbil från FBK.
Hungriga besökare bjuds på grillkorv, kaffe och bulle.
Evenemanget börjar klockan 10 och avslutas klockan 15 lördagen den 19 maj i Bäljars.

Hel-el och hybrider att kolla på

Toyota: Prius hybrid Plug-in, KIA: Optima Plug-in, VW: E-golf, Passat GTE, Tesla: Model S, Model X, BMW: i8, Mercedes-Benz: E 350 e, C 350 e, Nissan: Leaf, Renault: ZOE, Hyundai: Ioniq, Mitsubishi: Outlander Plug-in, Volvo: XC60 T8, XC90 T8, Audi: Q7 E-tron, A3 E-tron.

ANDRA LÄSER