Som besökare charmas man lätt av idyllen i det gamla järnbruket. De rödmålade stugorna, den lilla dansbanan och brukskyrkan, i bakgrunden Bruksträsket och den stora, gula herrgårdsbyggnaden utgör en sällsynt välbevarad och levande helhet. Men så ligger det också mycket arbete bakom.
De 120 byggnaderna, merparten av dem från 1700- och 1800-talet, kräver regelbundet underhåll och också materialen som används ska gärna leva upp till förväntningarna.
– Jag är den nionde generationen på gården. Jag vill ogärna gå till historien som den generation som förstörde allting, säger Otto von Frenckell.

–Jag är den nionde generationen på gården. Jag vill ogärna gå till historien som den generation som förstörde allting. Otto von Frenckell
Husets ögon värda omsorg
Av de rödmyllade före detta arbetarbostäderna är många i dag uthyrda som fritidsboende och rödfärgssprutan hör till redskapen som regelbundet plockas fram.
– På utsatta ställen måste väggarna målas rätt ofta. Vi brukar dra några tag med däcksborsten innan vi sprutar på ny färg. Fasaderna kan ha en hel del sprickor vilket gör att man inte kommer åt med pensel, berättar Otto.
Fönsterrenovering och -underhåll hör till vintersysslorna på Fagervik. Då snöslask sätter stopp för utomhusjobb ägnar man sig i stället åt att skrapa, kitta och måla fönsterbågar inne i verkstadshallen.
– Om bågarna inte är i så dåligt skick att man måste förnya träet brukar vi dra på schellack innan vi kittar. Det är ett knep jag lärt mig av en gammal snickare.
Om rutorna ska förnyas brukar valet falla på draget glas. Det ger den rätta speglingseffekten och hör till detaljer som Otto tycker är värda att satsa på.
– Det heter att fönstren är husets ögon. Om de är vackra är hela huset vackert.

Tiden utvisar kvaliteten
Att man inte alla gånger vet vad för sorts färg som finns i botten har ibland varit ett problem när man målat om gamla ytor, berättar Otto von Frenckell då han tillsammans med Karis Järns Filip Björklöf och färgtillverkaren Virtasens produktionschef Kim Holmström går en rundtur i bruket.
– När vi dragit akrylfärg på fönsterbågarna har färgytan brukat börja spricka efter ett tag. På Karis Järn tipsade man om Virtasen 4 Oljors Fönsterfärg, som vi nu använt i några år.
Utfallet tycker han att det är för tidigt att med säkerhet säga något om. Medan dåliga produktval märks tidigt bevisar sig bra färgprodukter ofta först efter ett tag. Otto tycker att man kan dra paralleller till skogsbruket, som hör till gårdens huvudnäringar.
– Resultatet av ett bra utfört jobb visar sig först senare och inte nödvändigtvis under den egna livstiden.

Långt kundförhållande med Karis Järn
Om Virtasens produkter är en relativt ny bekantskap går kundförhållandet med företaget Karis Järn, med K-Rauta affärer i både Karis och Ekenäs, långt tillbaka på Fagervik gård.
– Det är en välförsedd järnaffär som det blivit en tradition att anlita i många ärenden. I dag får man visserligen många produkter via nätet, men förutom att man kan få vänta länge på leveranser går man miste om rådgivningen, säger Otto von Frenckell.
Trots att han själv samlat på sig en hel del målarerfarenhet är möjligheten till rådgivning och personlig betjäning något han uppskattar.
– Jag är ju trots allt inte målare till yrket och har inte möjligheten eller ens intresset att följa med allt som händer i branschen. Samtidigt måste jag se till att husen underhålls, gärna med produkter som förutom att vara hållbara också är lätta och behagliga att använda.
Bättre förr?
Har kvaliteten på färger blivit sämre eller är varmare vintrar en orsak till att målade träytor tycks mögla lättare? Otto von Frenckell ställer frågan som även andra erfarna fastighetsägare brukar spekulera kring.
Kim Holmström berättar att man i Virtasens färgprodukter fortfarande använder sig av samma bindemedel som man gjorde år 1963. Då EU i början av 2000-talet förbjöd användningen av vissa kemikalier dröjde det visserligen ett tag för färgindustrin att komma i kapp, men i dag är produktutveckling långt framskriden. Som extra gardering kan Kim rekommendera Virtasens mögelskydd som med andra blandningsproportionerna även kan användas som mögeltvätt.
– Använder man sig av sågat virke som fällts under växtperioden är det skäl att dra på ett lager mögelskydd innan man målar eftersom mögelsporerna redan finns inne i träet, råder han.

Bra produktval underlättar
Med rätt produkter kan man ibland både försnabba och förenkla arbetsinsatsen.
Otto von Frenckell berättar att man brukat rostskyddsbehandla fönsterbeslagen för att ytan ska hållas vit. Kim Holmström tipsar om att arbetsmomentet kan lämnas bort om man använder sig av Virtasen 4 Oljors Fönsterfärg.
Virtasen Porstua Trägolvsfärg kan i sin tur dras direkt på det nyhyvlade trägolvet.
– Det täcker visserligen inte kvisthålen men förhindrar det gula från att slå igenom.
Det tycker Otto att är okej.
– Kvisthål tycker jag att man ska acceptera om man har med trä att göra. Jag har aldrig sett ett kvistfritt växande träd.
Oberoende av målningsbehov erbjuder Karis Järn ett stort utbud produkter både i affären i Karis och i Ekenäs. Virtasen hör till de varumärken vars försäljning ökat de senaste åren, berättar Filip Björklöf.
– Förutom att vissa kunder är märkestrogna kan Virtasens produkter i många fall vara det bästa alternativet. Behöver man tips och råd för sitt eget projekt står våra försäljare gärna till tjänst.
K-Rauta Karis
019-27931 färgavdelningen Niko Lindstedt 044 7788 100
K-Rauta Ekenäs
Per Madsén 044 7788 178, Tua Westerholm 044 7788 171

Virtasen Färgfabrik Ab
010 323 1600

Fagervik bruk
- Grundat av svensken Carl Billsten år 1646. Köptes av de svenska bröderna Johan Wilhelm och Michael Hising år 1723. Gården har sedan dess varit i samma släkts ägo.
- Under Johan Hisings tid (adlad Hisinger 1770) blomstrade Fagervik, mycket tack vara ensamrätten på den i Fagervik utvecklade bleckplåten.
- Grunden till den unika park- och trädgårdshelheten lades under Mikael Hisingers tid, i slutet av 1700-talet. Även flertalet av de röda stugorna, i dag sommarbostäder, är från den tiden. I dessa trädgårdar odlades Finlands första potatis.
- Bruksdriften lades ner 1903 och Fagervik utvecklades till ett omfattande jord- och skogsbruk.
- Fagervik röda träkyrka som utgör brukets centrum är i dag en av de få privatägda kyrkorna i Finland.
- Fagervik museum, i det gamla förtenningshuset, erbjuder en inblick i gårdens historia. Invid museet finns ett sommarcafé.
Källa: fagervik.fi
Färg med tradition
- Virtasen Maalitehdas produkter har vårdat och skyddat finländska hem och stugor i över 60 års tid.
- Legendariska Virtasen 4 Oljors Färg är en mångfaldig testvinnare och hör till de mest sålda oljefärgerna i Finland. Den utvecklades av Pargasföretagaren Aimo Virtanen som ville ta fram en färg som klarar skärgårdens karga och fuktiga förhållanden.
- Företagets produkter baserar sig än i dag på det traditionella receptet.
- I det mångsidiga utbudet hittar man allt man behöver för sitt målningsprojekt och färger för både utomhus- och inomhusbruk.
- Virtasens färger är plastfria, framställda av naturliga oljor och låter träet andas.