Nylands brigads kommendör Juha Kilpi om Nato: "Det normala beväringslivet ändrar inte"

Det är ännu för tidigt att säga hur ett Natomedlemskap påverkar Nylands brigad. Däremot tror inte brigadkommendör Juha Kilpi att det normala beväringslivet ändrar.

Brigadkommendör Juha Kilpi på Nylands brigad säger att den enskilde beväringen inte kommer att märka ett eventuellt medlemskap i Nato.
19.05.2022 06:54 UPPDATERAD 19.05.2022 09:15
Finland är på väg in i Nato och förändringen i säkerhetspolitiken märks på flera plan. På Nylands brigad i Ekenäs säger brigadkommendör, kommodor Juha Kilpi, ändå att det ännu inte går att säga hur ett medlemskap kan påverka brigaden.
— Jag har sagt tidigare att det har varit litet överraskande hur snabbt allting gick och hur snabbt regeringen kunde besluta om det här. Det är fint att allt går tillsammans med Sverige. För brigaden är det ännu för tidigt att säga hur saker kan ändra. Nu följer vi den normala verksamhetsplanen och får se hur det går. 
Under intervjun lyfter Kilpi ofta fram Sverige och det fina samarbete Nylands brigad har med svenska trupper. Den här veckan pågår exempelvis en övning där brigadens soldater övar med Amfibieregemente 1 från Sverige. Kilpi konstaterar att om Sverige går med i Nato betyder det inte bara att Nylands brigads goda samarbete med svenskarna fortsätter - det kan kanske bli ännu aktivare.

ANDRA LÄSER