Provokativt men lättsmält, varsågoda

En blandning av tokroliga ståupp-historier och seriös och vacker musik karaktäriserar föreställningen Varsågoda med Sixten Lundberg, Peik Stenberg och Lina Sandvik.

DYNAMISK TRIO. Sixten Lundberg, Lina Sandvik och Peik Stenberg bjuder på musik med humor som krydda i nya föreställningen Varsågoda.

Varsågoda. Musikfylld föreställning med Sixten Lundberg, Peik Stenberg och Lina Sandvik. Premiär på Gumbohuset i Sibbo den 3.2. Visas i Borgå 27.2, i Snappertuna 9.3, på Västanlid i Sjundeå 16.3 och i Ekenäs 11.5.

Föreställningen hade premiär i Gumbohuset i Sibbo och 150 förväntansfulla personer, Sibbobor och andra, hade sökt till Gumbostrand för en musikfylld helkväll i byaföreningens regi. Det blir hur naturligt som helst när unga musikern Lina Sandvik från Nykarleby, numera musikstuderande vid Sibeliusakademin i Helsingfors, tar sig an rollen som en spännande klangkaraktär mittemellan de väletablerade scenkonstnärerna Peik Stenberg och Sixten Lundberg.
De två sist nämnda säger att de har repat, roat sig och musicerat tillsammans i många år, men insåg att de behövde ett förskönande komplement i sitt nästa program. Och tur är väl det. Lina Sandvik sjunger väldigt skört och vackert och är som ett superfint aromtillägg i killarna Stenberg & Lundbergs grovrostade kaffeblandning. En latte macchiato och två koppar aningen vidbränt, men uppiggande starkt bryggkaffe.
Lina Sandvik spelar dessutom fiol, vilket ger programmet en fläkt av folkmusik och tar en med i fantasin till någon irländsk pub eller varför inte till en sommarterrass i skärgården. Peik Stenberg hanterar skickligt gitarren och ukulelen och han har en bärande röst.

Sicken humor

Sixten Lundberg står mera för humorinslagen, även om han också bidrar med sång och diverse slaginstrument. Lundbergs mimik och snabba repliker är slående och hans tamburinsolo är något av en komisk höjdpunkt under kvällen.
Jag kommer att tänka på årets Grammygala som var mindre prålig och påkostad än förr. Det ligger i tiden med avskalat, almost unplugged och politiska undertoner. "Heimlaga" är inte längre halvproffsigt, utan ett sätt för duktiga artister att leverera ett viktigt och ärligt budskap på ett enkelt och människonära sätt.
Det kan man säga även om Varsågoda. Man lämnar Gumbohuset, inte övermättad med tricks och glamour, utan lite klokare än när man kom. Komiker kan berätta historier som glöms bort när ridån gått ner. Eller så tar man till välvalda anekdoter som inte bara river loss skrattsalvor, utan som har ett underliggande ärende. Sådant biter och värmer.

Brett musikupplägg

Musiken i Varsågoda är från 1930–1960-talet och låtarna har valts för att de betytt något för ensemblen, och det bär ända fram. Musikinslagen knyts löst ihop med berättelser om jämnställdhet, män och kvinnor, fred och frihet, presidenter, Ted och Bob, Matti och Teppo, fotboll, Väyrynen och mycket annat roligt. Som Sixten Lundberg också säger: ”Mina och Peiks svaga åsnebryggor är vår styrka”.
Publiken får höra bland annat Mikael Wiehes Det här är ditt land, Elvis Presleys Always on my mind, Eva Dahlgrens Ängeln i rummet och Beatles-låten Here comes the sun. När Peik Stenberg introducerar låten Starman av den bortgångna idolen David Bowie blir jag lite orolig. Bowies speciella och krävande musikstil är väl ändå att ta i. Men låten blir riktigt bra och faktiskt ett av kvällens bravurnummer.
Bland de många komiska inslagen mellan låtarna kan man väl nämna Matti Vanhanens vitryss-drink, ja ni vet, en del mjölk och en del vodka och allt roligt som därav kan berättas. Avslutningsvis säger Lina Sandvik att hon gärna skulle fortsätta underhålla, men att gubbarna tyvärr måste i säng och de avslutar stämningsfullt med klassikern: Vi möts igen (We'll meet again).
Kanske föreställningen inte kan göra anspråk på att vara en musikal eller ens en musikpjäs, men den är sprittande rolig och proffsigt allvarlig på en och samma gång. Lite mera flyt och möjligen hopknutet med en tydligare röd tråd, framförd i en miljö med en större mysfaktor än en sporthall, så kommer Varsågoda att ge publiken en underhållning för hela slanten.