Fortum har bytt spår i Joddböle, letar nu efter annat alternativ än datacentral – Rudus får bryta mera berg

En datacentral är inte längre huvudalternativet när Fortum jobbar för att hitta en lämplig verksamhet för det gamla kraftverksområdet i Joddböle. Vilka industriformer som är aktuella nu är företaget förteget om.

02.12.2021 07:00 UPPDATERAD 02.12.2021 08:07
– Planerna på en datacentral i Joddböle fördröjdes av coronapandemin men vi har inte vilat på lagrarna. Vid sidan om tanken på en datacentral har andra alternativ för ny industri på området dykt upp. Vi för nu konfidentiella samtal med flera aktörer om möjlig verksamhet i Joddböle, säger projektchef Antti Kaikkonen på Fortum.
– Vi har inte velat sälja området till någon landbank där det får sitta och vänta på ett investeringsbeslut. I stället vill vi hitta en aktör som verkligen kör i gång sin verksamhet där. De flesta aktörer gör inte investeringsbeslut för framtiden, utan vill att byggandet ska komma i gång snabbt. I Joddböle finns goda förutsättningar för en snabb byggstart, eftersom infrastrukturen är klar. De vi nu samtalar med har alla ett perspektiv där verksamheten ska vara i gång redan 2025 eller strax därefter.
Det betyder att byggandet borde inledas 2023, och för att det ska vara möjligt måste tillståndsprocessen i praktiken komma i gång under nästa år. Kaikkonen vill ännu inte uttala sig närmare om vilken typ av industri det kunde handla om men poängterar att arbetet har kommit långt.

ANDRA LÄSER