”Vi arbetar för evigheten” – Planerna på ett Lilium finns kvar

I början av millenniet arbetades på bred front för etablerandet av ett museum för Carl-Gustaf Lilius konstkvarlåtenskap, Lilium. Det har nu snart gått tjugofem år sedan konstnärens bortgång, men arbetet i hans stiftelse fortgår och de håller drömmen om ett museum levande. På fredag håller Carl-Gustaf Lilius stiftelse vernissage med utställningen Fredssamtal.

Idil och Muddle Lilius har tillsammans valt ut verk till utställningen Fredssamtal som finns till påseende stadshusgalleriet i Hangö från och med fredagen.
04.03.2023 06:07
Utställningen Fredssamtal i stadshusgalleriet i Hangö har öppnat. Det är Carl-Gustaf Lilius stiftelse som ställer ut verk av Hangökonstnären Carl-Gustaf Lilius (1928-1998). Utställningens tema är hopp, trots elände och omfattar verk från åren 1961 till slutet av 1980-talet.
– Det är en utställning som uttrycker stor ilska mot krigen, ondskan och allt elände som pågår i världen just nu. Men det finns också glimtar av hopp. Det är i högsta grad aktuella teman just nu, säger Idil Lilius, styrelseordförande i stiftelsen och barnbarn till Carl-Gustaf Lilius.
Muddle Lilius, dotter till konstnären, nickar instämmande och konstaterar att vissa teman repeterar sig i historien och blir tyvärr inte inaktuella. Carl-Gustaf Lilius var inte bara konstnär, utan också författare och en aktiv samhällsdebattör. Vissa teman stod honom extra nära om hjärtat, såsom flyktingfrågorna. De frågorna har inte försvunnit någonstans, men det som har förändrats är att många av de teman som Carl-Gustaf Lilius engagerade sig i är i dag allmän opinion.

ANDRA LÄSER