Kungligt besök fyllde torgen

Ekenäs- och Pojoborna gick man ur huse då svenska kungaparet och kronprinsessan Victoria besökte Västnyland.

Väldig publik. Intresset för besöket var enormt. Henrik Cederlöf guidar kungaparet över torget i Ekenäs och vidare genom Gamla stan.
10.09.2017 14:00
– Visst var det en stor grej för en liten ort som Pojo att få kungligt besök.
Det säger Gretel Johansson som var kommundirektör i Pojo 1996, då kronprinsessan Victoria, drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf ärade Västnyland med ett besök.
Gretel Johansson, klädd i sin kommuns folkdräkt, var en av värdarna i Fiskars som prinsessan och drottningen besökte under tiden som kungen skötte representationen på annat håll i regionen.
– Förberedelserna var rigorösa och säkerheten var väldigt stor, säger Gretel Johansson som upplever att både invånarna och kungligheterna uppskattade visiten i bruksbyn, där även bland annat Fiskars dåvarande vice vd Ingmar Lindberg tog emot gästerna.
Johansson minns att Victoria under rundvandringen sa till sin mamma att hon gärna återvänder på nytt.
– Det kändes speciellt bra. Hon tyckte om besöket.

"Babyboom?"

Den kungliga visiten i ett soligt Västnyland i augusti 1996 var en händelse som fyllde torg, trottoarer och till och med hustak. Kungaparet och prinsessan anlände med tåg till Ekenäs, där röd matta hade rullats ut på tågstationens perrong.
Under sin vandring genom staden möttes de celebra gästerna av en flaggviftande, hurrande, musicerande och positivt nyfiken allmänhet. Barnen var många i publiken, vilket fick kungaparet att fråga om Ekenäs haft en babyboom.
Henrik Cederlöf och Göran Schildt fungerade som ciceroner under promenaden som gick genom Gamla stan och som avrundades med lunch på Knipan.
Under sitt besök i regionen hann kungen även bekanta sig med garnisonen i Dragsvik där han bland annat fick köra ett pansarfordon, Pasi, med löjtnant Olavi Virranvuo som instruktör.
Från Dragsvik bar det av mot Gerknäs, där kungen besökte Metsä-Serlas nya pappersfabrik.

Bok gavs ut

Den kungliga visiten i Västnyland skedde som ett led i ett statsbesök i Finland. Ekenäs stad hade redan 1992 skickat en inbjudan till kungaparet att besöka staden 1996 i samband med dess 450-årsjubileum.
VN följde gästerna steg för steg. Texterna och fotografierna, varvade med läsarnas bästa bilder, sammanställdes även till en rikligt illustrerad 70-sidig bok med titeln Man ur huse – det kungliga besöket i Västnyland.

ANDRA LÄSER