Framgångar i manegen

Hästsport Helgen var vikt för ridsport då synnerligen klassiska International Horse show arrangerades i Helsingfors ishall. Regionens ryttare var också på plats i de nationella tävlingarna och höll sig väl framme.

Fin helg. Alexandra Wasström från Väst-Nylands Ryttare lyckades bra i HIHS med Broby Chaplin. I juniortouren vann hon en tävling och blev åtta i finalen.
Helsinki International Horse show, HIHS, i banhoppning tillhör klassikerna i finländskt idrottsliv. I år inleddes tävlingarna på torsdagen och avslutades sedan med världscuptävlingarna under helgen.
– Och det är ju det som är styrkan, först får de egna unga ryttarna tävla i dylika förhållanden och sedan kommer världsstjärnorna, säger Jessica Aminoff från Billnäs Ryttare.
Aminoff har genom åren skördat stora framgångar i HIHS och var också på plats i år. I år deltog hon dock bara med en häst, Billnäs Calibro i klassen för 6-åriga hästar där man hoppade 120 cm.
– Det blev inga större framgångar och det var också helt väntat. Jag har haft lite otur då mina bästa hästar dras med ganska svåra skador just nu, men jag har en intressant och lovande 5-åring som har mycket potential. Den väntar jag mig mycket av, säger Jessica Aminoff.

Kvarnström tvåa

För regionens kanske största framgång svarade Janina Kvarnström, 17 år, som blev tvåa i finalen i junior tour då man hoppade på 130 cm. Hon tävlade med hästen Hyper Panda och ekipaget förlorade med två sekunder till Ilona Mäkipere, men tog en fin andra plats.
Framgången var inte helt oväntad för Kvarnström vann samma final i fjol – då med Davina HX. Också i år blandade hon sig i toppstriden och tog ny en fin placering. Kvarnström vann också finalklassen 135 cm för ungdomar under 25 år i Tallinn international horse show för två veckor sedan.
Också Alexandra Wasström från Väst-Nylands Ryttare tog en plats bland de tio bästa som gick till final efter bland annat vunnit en tävling på torsdagen. I finalen blev det en åttonde plats.
I samma klass deltog även Patricia Westman från Billnäs Ryttare som tidigare noterat fina framgångar i dylika sammanhang. Den här gången blev det som bäst en fjortonde plats.

Lindblad fyra

Också i amatörtouren höll sig de västnyländska ekipagen väl framme. I finalen blev det tre placeringar bland de sex bästa då Nathalie Lindblad med Szejk II från Billnäs Ryttare var fyra, Hangöudds ryttares Ulrika Hämäläinen med Gulliver III femma och Isabella Stenberg med Noeska Z sexa. Stenberg representerar både Kyrkslätt IF och Billnäs Ryttare.
Nathalie Lindblad fick nu en flygande start på tävlingen då hon vann den inledande tävlingen på torsdagen i 100 cm-klassen. Också i finalen gjorde hon bra i från sig.
– Hon var den av våra ryttare som kanske överraskade mest. Nathalie har gått mycket framåt på ett år, säger Aminoff som också är tränare i Billnäs Ryttare.
Även Ulrika Hämäläinen lyckades bra. Hon vann torsdagens inledande tävling i 80 cm-klassen och i juniortourens final vann hon stiltävlingen. Också Charlotta Åkerblom från V-NR var med i samma klass och tog som bäst en femtonde plats.

Stor trupp

Billnäs Ryttare kom nu till start med en stor trupp då man hade sammanlagt nio ekipage med. Förutom Aminoff, Westman, Lindblad och Stenman deltog Ines Latvala, Michaela Pertiö, Sofia Koistinen, Karin Schreiber och Annika Huuskonen alla i amatörtouren.
– Det här är nog rekord för oss och det är förstås roligt att vi får så här många ekipage med. För ryttarna är det roligt och nyttigt att få pröva på det här med Horse show, säger Jessica Aminoff.
Helsinki International Horse Show avslutades på söndagen med en tävling i världscupen på 160 cm. Schweizaren Romain Duguet på hästen Quorida de Treho upprepade sin seger från fjol före Frankrikes Mathieu Billlot och Tysklands Meredith Michaels-Beerbaum. Sammanlagt 7 000 personer följde med söndagens tävlingar i ishallen.
– Det är otroligt roligt att man får hit världstoppen år efter åt. Samtidigt är det litet skrämmande eftersom det tydligt framgår hur mycket jobb vi i Finland måste göra om vi vill nå den nivån, säger Jessica Aminoff.

Horse show i Helsingfors

Junior tour, final: 1) Ilona Mäkipere/Chiva Eura 0, 52,93, 2) Janina Kvarnström/Hyper Panda SUR 0, 55,57, 3) Wilma Heikkinen/Diamon O.T. Uleåborg 0, 60,00, ... 8) Alexandra Wasström/Broby Chaplin 12, 66,25.
Amateur tour, final: 1) Laura-Linnea Nyblom/Haverstein's Rosanna Tammerfors 0, 23,94, ... 4) Nathalie Lindblad/Szejk II BR 4, 29,74, 5) Ulrika Hämäläinen/Gulliver III HUR 4, 30,05, 6) Isabella Stenberg/Noeska Z KyIF/BR 4, 41,84.
ANDRA LÄSER