Det amerikanska krigsmaskineriet rullar längs Västerleden – extra pengar för försvarsmakten möjliggör massiv internationell övning

Det är inte varje dag bilister möter amerikanska pansarvagnar på vägen. Det hör också till ovanligheterna att de rullar genom bostadsområden.

Harald Grönstrandharald.gronstrand@hbl.fi
25.10.2022 20:20
I söndags skakade fönsterrutorna i västra Nyland när en Airbus A400M flög från Helsingfors-Vanda flygplats, över Hangö och vidare till södra Frankrike.
På måndagen reagerade bilister på Västerleden när de mötte M1 Abrams-pansarvagnar som transporterades längs vägen.
Samma dag såg Hangöborna flera M88A2 Hercules som transporterades genom bostadsområdet Hangöby längs Kapellhamnsvägen.
Flera har undrat varför man på kort tid sett så mycket amerikansk militär närvaro, och kopplar ihop det med Finlands Natoansökan. ”När Finland blir ett Natoland är det bra att bli van med detta. Inte längre nånsin ensam”, lyder en av kommentarerna på sociala medier.

Stor stridsövning

Orsaken till att amerikanska pansarvagnar transporteras längs Finlands vägar just nu är militärövningen Hammer 22. Över 4 000 personer deltar i övningen, varav hälften är reservister.
– Pansarvagnarna som folk nu sett hör till Hammer 22-övningen, bekräftar övningens informationssekreterare Mirva Riihimäki.
Övningen börjar i Niinisalo den 31 oktober och pågår fram till den 11 november. Det amerikanska manskapet består av ungefär 200 personer.
– Pansarvagnarna i trafiken hör till USA:s styrkor.
Riihimäki berättar inte hur många pansarvagnar eller vilken utrustning det är de amerikanska trupperna har med sig till övningen.
– Men totalt deltar ungefär 110 pansarvagnar samt 130 övriga fordon i övningen, säger hon.
Övningen strävar efter att utveckla samarbetet mellan de finska mekaniserade trupperna och de internationella trupperna. Övningen leds bland annat av pansarbrigadens kommendör, överste Rainer Kuosmanen.
”Övningens omfattning påverkas av den tilläggsfinansiering som försvarsmakten fick på våren, genom vilken antalet reservister som utbildas kunde ökas”, säger Kuosmanen i ett pressmeddelande.

ANDRA LÄSER