Träning i Hangö hjälper i Rio

Handcyklisten Anders Bäckman representerar Sverige i Paralympics i Brasilien. Senast har han tränat i Täktom.

Träningsläger. Anders Bäckman var i Täktom för att träffa sin pappa, men också för att träna inför Paralympics.

Vad har Täktomvägen i Hangö och Rio de Janeiro i Brasilien gemensamt? Vid den första anblicken, skulle det spontana svaret säkert vara inte speciellt mycket. Kanske havet, men frågar du Anders Bäckman får du en ny synvinkel på det hela. I början av september tävlar han för Sverige i de paralympiska spelen i Brasilien. Hans gren är handcykling och banan i Rio påminner om vägarna i Täktom.

– Den är plan och därför är det här en lämplig terräng att träna i, men det är inte bara därför jag kommit hit. Dels är det för träningslägret, dels är det för att hälsa på min pappa som bor här, säger Bäckman.

Tillsammans med pappan Sture Bäckman och en grupp cyklister tränade man nu i tio dagar. Men även om det finns mycket möjligheter till landsvägskörning i regionen, är det inte enbart positivt.

– Vägen i Tätkom är inte den bästa och på sina håll är den gropig. Någonting som till exempel påverkar Anders cykel, den har ju tre hjul till skillnad från en vanlig, säger Sture Bäckman.

VM-brons och biljett till Rio

Anders Bäckman hör till världseliten inom handcykling, en gren han började satsa på år 2012. Ett år tidigare hade han varit med om en cykelolycka som förlamade honom från armhålorna och neråt.

– Jag hade cyklat en del innan olyckan, men det var först inom handcykling jag började satsa på allvar, säger han.

I dag tränar han ungefär 700 timmar per år, vilket är vanligt inom världstoppen. I mängd är den lite mindre än motsvarande siffra för eliten inom till exempel landsvägscykling.

– Den stora skillnaden är att deras lopp är längre så därför blir det totala antalet också högre. Man kan väl säga att vi inom handcykling rent distansmässigt cyklar kortare, men intensiteten är högre.

All träning gav också resultat och för ett år sedan, vann Anders Bäckman VM-brons i Nottwil i Schweiz. Den schweiziska rutten med alla sina stigningar passade honom.

– VM-bronset var så klart en trevlig framgång. Startfältet i OS är i princip detsamma som då.

I och med VM-medaljen ingick Bäckman i en av de första grupperna som blev uttagna till den svenska Paralympicstruppen. Han har kunnat förbereda sig inför resan sedan i fjol höstas, men det finns också idrottare som fått sitt besked senare. Totalt har Sverige valt ut idrottare vid fyra tillfällen.

– Det skall bli spännande att delta och förstås var det roligt att bli uttagen. Men det är ändå svårt att säga några förväntningar. Som jag redan sade, den stigande banan i Schweiz passade mig medan en planare bana inte hör till favoriterna.

"Hoppas på några bra dagar"

Paralympics tar vid ett par veckor efter att de pågående olympiska spelen har avslutats. Anders Bäckman åker i väg till Rio den 7 september, hans tävling börjar ungefär en vecka senare. Några mål när det handlar om eventuella tider, har han inte.

– Det spelar inte så stor roll vad man har för tid vid målgången. Det handlar om att hänga med i klungan och se vart det räcker, men jag hoppas på några bra dagar i Brasilien.

De största favoriterna kommer från Italien och USA, två länder där Bäckman säger att cykelkulturen är stark.

– Antagligen är det de här länderna som kommer att dominera överlag. Utbudet på cyklister är stort och dessutom har de ett verkligt trumfkort, där kan man träna utomhus året om.

Någonting som så klart inte är möjligt i Sverige, eller Norden för den delen. Han säger att upplägget är att man tränar inomhus under den, i det här fallet, sämre halvan av året.

– Men i år har vi varit tvungna att tänka om då formtoppen skall vara inprickad i september. Det är ovanligt och sent på säsongen, under vanliga år brukar de viktigaste tävlingarna vara under våren och i början av sommaren.

Att det är Parlympicsår, har också märkts i tävlingskalendern. Den här säsongen har det till exempel endast funnits tre världscuptävlingar, mot det vanliga antalet som legat runt fem.

– För min del blev det en i Belgien och en i Sverige. Någon resa till Sydafrika var däremot inte aktuell.

Inte slut i och med Rio

Det är klart att resan till Rio blir den stora höjdpunkten på säsongen och antagligen även karriären. Men samtidigt tar det inte slut i och med målgången på en asfaltsväg i Brasilien. Anders Bäckaman, som i vintras blev premierad med svenska Radiosportens pris för årets stjärnskott, har delvis siktet inställt på följande utmaningar.

– Det finns en Europacuptävling i Köln som kunde vara ett alternativ, men jag vet inte. Det återstår att se hur det blir, i oktober tar jag i varje fall en paus och sedan börjar förberedelserna för nästa år.

Ett år fyllt av världscuptävlingar, men också en möjlighet att försvara fjolårets VM-brons.

– Men jag har ännu inte riktigt bestämt mig för hur det blir. VM är kanske lite öppet, men vi får se. Bronset var förstås kul, men i sig kanske inte så oväntat. Redan innan det hade jag några fjärdeplatser i världscupen.

Hur det går i Paralympics återstår att se, men visst finns det chanser. Hur tror han då det kommer att kännas på tävlingsdagen.

– Det är svårt att säga, säkert kommer det att vara lite nervöst. Men samtidigt har jag mina vanliga rutiner att följa så mycket går åt till att fokusera det, men visst är jag stolt, säger Anders Bäckman.

ANDRA LÄSER