47 nya fall det senaste dygnet

Omkring 48,8 procent av Finlands befolkning har fått den första dosen av coronavaccinet. Bild: Jeanette Östman/SPT

Landets incidens, det vill säga antalet nya fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna, är 26,9.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 47 nya fall av covid-19 på fredagen. Totalt 93 660 personer har hittills bekräftats smittade av coronaviruset i Finland.

Landets incidens, det vill säga antalet nya fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna, är 26,9. Under den föregående perioden var incidensen 46,9.

Incidensen i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är just nu 50,2, vilket är högst i hela landet. I Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt är incidensen 20,4, i Vasa sjukvårdsdistrikt 8,3 och i Mellersta Österbotten 25,9. Lägst är incidensen i Ålands sjukvårdsdistrikt, 0.

Institutet har senast uppdaterat uppgifterna om antalet coronarelaterade dödsfall i onsdags. Enligt de uppgifterna har sammanlagt 964 personer i landet mist livet på grund av covid-19.

Enligt institutets vaccinationregister har sammanlagt 2 721 652 personer i landet fått sin första dos av coronavaccinet, vilket motsvarar omkring 48,8 procent av befolkningen. Totalt 660 971 personer, eller 11,9 procent av befolkningen, har fått också den andra dosen.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.

I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.

Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.

Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.