Ukrainsk-finlandssvenska Tim But gör värnplikten Ekenäs: "Jag har Ukraina i tankarna, nu tusan gäller det att vara redo"

Han är 18 år gammal och har aldrig bott i Finland förr. Då ukrainsk-finlandssvenska Tim But från Kiev lär sig stridstaktik, försvarspositioner och framryckning vid Nylands brigad i Ekenäs tänker han på sina vänner hemma i Ukraina som riskerar bli inkallade till ett riktigt krig. "Jag har Ukraina i tankarna. Det är så jag kontextualiserar det vi sysslar med. Jag brukar tänka att nu tusan gäller det att vara redo."

Rysslands påtryckningar på Tim Buts hemland Ukraina är ett återkommande diskussionsämne i Dragsvik.
18.02.2022 17:01
Tim But föddes i Åbo för 18 år sedan och är finsk medborgare. Men han har aldrig bott i Finland tidigare, bortsett från de årliga jul- och sommarsemestrarna då hans ukrainsk-finlandssvenska familj brukar umgås med släktingar i Finland.
Den här julen firade familjen precis som vanligt i Åbo, men i stället för att ta flyget tillbaka hem till Kiev med sina föräldrar och sin lillebror ryckte Tim But in i Nylands brigad i början av januari.
– Det var väldigt konstigt till en början. Den militära livsstilen påminde om att gå i skolan, bortsett från att vissa utbildare här är lite strängare eller låter lite argare. Men den största kulturchocken för mig som aldrig har levt i Finland var att komma till en plats som är som en smältdegel av Svenskfinland. Här talas alla tänkbara dialekter och folk använder slangord på svenska och finska om vartannat. I början förstod jag knappt något. Och ännu efter två månader måste jag rätt ofta fråga vad saker betyder. Det har varit en stor utmaning. Jag är tacksam att min mamma har lärt mig tala svenska såpass bra, säger Tim But om sina första intryck från Nylands brigad.

ANDRA LÄSER