Vikten av nyheter

– På Facebook. Det var svaret jag fick av en gymnasiegrupp när jag frågade dem var de läser nyheter.– I flödet dyker allt jag behöver veta upp.Mitt journalisthjärta höll på att drabbas av hjärtstillestånd.

Nej, Facebook berättar inte allt det du behöver veta. Visst, du får tillgång till många intressanta nyheter från både inhemska och utländska källor, du får höra inspirerande anekdoter om sådant du råkat ge tummen upp för och, i bästa fall, får du någon liten gnutta ny information.

Visst, också nyhetsartiklar kan man snubbla över på sociala medier. Men det är inte de som serverar dig nyheterna. Inget socialt medium har inbyggd faktacheck, kunskap och rättigheter och att kritiskt granska det som händer och sker eller skyldighet att presentera information från tillförlitliga källor på ett balanserat sätt.

Det är bara kvalitativa medier som har det.

De senaste åren har varit en rätt deprimerande historia för medierna. Upplagor har sjunkit, ekonomin har vacklat och läsarna har svikit. Mediernas roll har undergrävts av bland annat informationsflödet på sociala medier – varför ska man betala för något som man ändå får gratis, liksom?

Stora amerikanska mediehus har i kölvattnet av det kontroversiella presidentvalet och följderna av den nya presidentens handlingar startat kampanjer med budskapet att det nu är hög tid att stödja god journalistik. Orsaken är att det nu mer än på länge behövs balanserade medierapporter om allt det mycket omvälvande som sker i vita huset och däromkring.

Det är inte bara supermakthavare som behöver granskas. Även här hemma på lokalplanet finns det gott om stoff som tarvar närmare granskning, offentliga lögner att utmana och dolda skeenden som behöver belysas.

Speciellt inför kommunalvalet är det skäl att minnas att kommunfullmäktige är det organ som förvaltar kommunens – alltså skattebetalarnas, dina och mina – pengar.

Så rösta på en kandidat du vill ge ditt förtroende. Och stöd lokala medier. Vi jobbar för dig.

ANDRA LÄSER