Ingå antikdagar gör framgångsrik debut

Antikdagarna ordnas för första gången i Ingå i dag 22 juli och i morgon 23 juli. På plats finns mer än 30 antikförsäljare, övriga försäljningsstånd och mångsidiga programpunkter lovas.

Initiativtagare till Ingås första antikdagar är Elias Haapman. Han har själv en förkärlek för antikviteter och ville därför väcka antikdagarna till liv i staden.
– Jag flyttade från Helsingfors till Ingå för ett år sedan och har tidigare ordnat en hel del evenemang i Helsingfors. Därför tänkte jag att jag kan försöka mig på att ordna program i Ingå också, säger han.
Haapman berättar att förberedelserna har gått som smort och att han fått hjälp av en annan arrangör, festhuset Holken.
– Ingå är en otroligt fin stad och alla är väldigt positiva. Alla har varit mycket hjälpsamma och välkomnande.

Antikdagarna lockar många

Redan under antikdagarnas första två timmar dök uppskattningsvis 5 000 besökare upp.
– Jag är positivt överraskad. Det är roligt att se att besökarna ökar hela tiden. Responsen har hittills varit endast positiv, säger Haapman.
Köpare och säljare från runtom i Finland och Europa har dragits till antikdagarna i Ingå. Haapman berättar att evemanget bland annat fått besök av flera tyskar.
– Många antikvitetsälskare har rest en längre väg för att ta sig hit.
En av de som säljer antikviteter under veckoslutet är Aini Rautavirta från Reso. Hon säljer allt möjligt, bland annat glas och smycken.
– Jag fick höra om evenemanget och blev väldigt intresserad. Jag hoppas på att komma flera gånger, säger hon.

Mångsidiga programpunkter

Elias Haapman berättar att han delvis tagit inspiration från andra västnyländska antikdagar, men att han ändå ville göra antikdagarna i Ingå till något unikt.
– Även om man kan lära sig mycket från andra så är det bra att bjuda på något nytt och fräscht. Vi har bland annat utställningar som besökare kan ta del av. På söndag ordnar vi också en auktion.
Pekka von Cräutlein leder auktionen på söndagen. Utöver det uppträder han på scen tillsammans med bandet Trio Lederhosen. Bandet bjuder på allt mellan himmel och jord.
– Vi har specialiserat oss på Oktoberfestmusik. Det är vår grej och vi hoppas att vi kan underhålla alla besökare, säger han.
Cräutlein är också positivt överraskad över det stora antalet besökare.
– Ibland kan det bli en flopp då man ordnar något för första gången, men det finns helt klart ett behov av evenemang som det här eftersom så många kommer.
Han är förutom musiker också loppmarknadsfantast och ordnar sommarloppis i Ingå varje veckoslut på festhuset Holken.
– Jag köper gärna allt jag tycker om. Jag är väldigt svag för loppmarknader. Därför försöker jag att hålla mig undan försäljningsborden här. Det finns så mycket fint.

Belåten besökare

En mycket nöjd besökare är Karisbon Bo-Erik Wessman som cyklat till Ingå tillsammans med sin granne.
– Bättre evenemang kan det inte bli. Det är fin stämning och allt man behöver finns här.
70-åriga Wessman cyklar mycket till olika evenemang tillsammans med sin granne.
– Jag servar cyklarna och grannen står för programpunkterna och sträckorna vi cyklar. Att komma hit var trevligt och jag kommer gärna på nytt, säger han.

Hopp om att bli en tradition

Pekka von Cräutlein hoppas att Ingå antikdagar blir en tradition och besöker gärna evenemanget flera gånger.
– Jag är ju själv antik så jag passar bra in i bilden, skrattar han.
Ingå antikdagar ordnas kring Wilhelmsdal 22-23 juli klockan 10-18.
– Det är ett glatt och trevligt evenemang nära havet. Jag hoppas att antikdagarna växer och blir större och mer känt med åren, säger Elias Haapman.
ANDRA LÄSER